Почина бившият президент на БФС Христо Данов

Почина бившият президент на БФС Христо Данов

Българският футбол загуби един от хората, които имат огромна заслуга за класирането на националния отбор за финалите на световното първенство в САЩ 94. Там нашите завършиха на четвърто място, постижение, което едва ли ще бъде подобрено някога от държгавния ни тим.

 

Христо Данов – бивш президент на Българския футболен съюз и ПФК Ботев, почина тази сутрин в дома си в Пловдив.

Тъжната новина съобщи съпругата му Вера Данова, написа „Марица“.

Данов, който бе един от основателите на Агробизнесбанк, дълги години бе сред най-големите радетели на пловдивския спорт.

Той ръководеше футболния съюз по време на най-големия успех на националния отбор – четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 г.

Христо Данов е роден на 1 януари 1954 г. Отиде си от този свят дни преди 17 ноември – датата, на която през 1993 г. България победи Франция на „Парк де Пренс“ в Париж и си отвори пътя към Мундиал 94 и паметното американско лято.

През 80-те години Христо Данов е счетоводител в „Кореком“. В началото на 90-те години е президент на Ботев (Пловдив), в периода 1993-95 оглавява Българския футболен съюз, след като наследява на поста Валентин Михов.

По-късно Данов е разследван за фалита на Агробизнесбанк и прекара близо четири месеца в следствения изолатор през 1999 г., последвани от домашен арест.

През 2007 г. се връща в българския футбол след 12-годишно прекъсване. Заема се с възстановяването на отбора на град Баня, който прекратява съществуването си през 2004 г.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *