Почина авторитетната дерматоложка проф. Мария Балабанова

Почина авторитетната дерматоложка проф. Мария Балабанова

Почина авторитетната дерматоложка проф. Мария Балабанова. Тъжната вест съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

В профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ той написа:

Отиде си един голям професионалист, който ни даваше верните отговори, за да поставим точната диагноза. Проф. Мария Балабанова беше епоха в патологията на кожните болести.

Загубата за лекарската гилдия и за българската медицина е огромна.

Ще ни липсваш ужасно много!

Мир на праха ти!“

От УМБАЛ „Александровска“, където тя е била завеждащ отделение, написаха следното:

„След тежко боледуване, на 67-годишна възраст, почина проф. д-р Мария Балабанова – завеждащ отделение „Дерматохистопатология и имунохистохимия“ в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“, професор към Катедрата по дерматология и венерология на Медицински университет – София.

Проф. Мария Балабанова бе дерматолог с експертиза в областта на дерматопатологията, с професионални интереси насочени към клиничната дерматология, към дерматопатология на възпалителните дерматози и към кожните  тумори.

Завършва медицина през 1977 г. в гр. София. През 1983 г. защитава дисертационен труд на тема: “Морфологични критерии в диференциалната диагноза на Lichen planus mucosae oris” и придобива научната степен „Доктор на медицинските науки“. През 1987 г. придобива специалност по дерматология и венерология, 2004 г. е избрана за доцент, а  2016 г. за професор към катедрата.

Специализира дерматопатология и имунохистохимия в Англия, САЩ и Швейцария. Член е на Българското дерматологично дружество, на Европейската Академия по дерматология, изпълнителен член е на Борда на ISDP (Международно общество на дружествата по дерматопатология). Носител е на наградата „Богомил Берон” за научни постижения.

Проф. Мария Балабанова изгради висок научен авторитет в българската и европейската научна общност. Тя е автор и съавтор на над 130 научни публикации, автор на глави в над 30 чужди и наши монографии, учебници, електронни справочници. Участва с доклади и съобщения в над 150 научни конгреси и конференции, председател и съпредседател е на 30 научни сесии в България и чужбина.

Ще я запомним като съвестен и всеотдаен лекар, дълбоко уважаван човек и преподавател, професионалист с висок авторитет и обществен морал. Ще помним нейната усмивка, харизма, одухотвореност, ерудираност и позитивизъм!

Поклон пред паметта ѝ!“

 

Vesti.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *