Почетоха Св. Стилиян Пафлагонийски Детепазител в храм „Рождество Богородично” –  Симитли

Почетоха Св. Стилиян Пафлагонийски Детепазител в храм „Рождество Богородично” – Симитли

26 ноември – денят, в който светата Православна Църква чества паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски Детепазител. Ден, в който традиционно жителите на община Симитли посещават храма в града, за да почетат празника, за да запалят свещ, за да се помолят.

Днес отец Велизар отслужи св. Литургия в храм „Рождество Богородично” – град Симитли.

На деня, в който почитаме паметта на свети Стилиян, параклисът до храма в града, наречен на светеца, който е закрилник на Симитли, приюти десетки миряни. Още рано сутринта вярващите започнаха да идват, за да се помолят в храма. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, хора от общинска администрация, майки с деца, жители на общината запалиха свещ за здраве.

На 26 ноември Православната църквата почита паметта на свети Стилиан Пафлагонийски, наречен още Детепазител, защото се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Според неговите жития свети Стилиян е родом от Пафлагония (Мала Азия). Живял е в края на IV и началото на V век. Бил е чудотворен лечител на децата, заради което има прозвището „Детепазител“. На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва „благославящ“ жест, държи патерица, сочи дете или държи в лявата си ръка пеленаче.

Почита се особено много като покровител на кърмачетата. Според народната вяра през целия ден не се работи нищо вкъщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата. На този ден имен ден празнуват всички, които носят името Стилиан – означава – стълб, Стилияна, Щилиян , Щилияна, Щерян, Щеряна.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *