Последен шанс за отсрочване на заем

Днес е последният срок, в който можете да поискате отсрочване на заема си към банка. Срокът за подаване на заявления от гражданите и фирмите с искане за отсрочка на земи беше удължен до 23 март 2021 г. Банките трябва да се произнесат за исканата отсрочка до 31 март. А самото отсрочване може да бъде до 9 месеца. Т. е., ако заявлението за отсрочване на вноските по кредит бъде подадено утре, реално заемът може да бъде отсрочен до края на 2021 г.

За заемите, които са били отсрочени през миналата година, сега длъжниците може да поискат още няколко месеца да не правят вноски. Общият срок на отсрочката е до 9 месеца. Т. е. ако гражданин или фирма са ползвали отсрочка от 6 месеца, сега може да поискат още 3 месеца гратисен период.

Условията за ползване на мораториума по кредитите са към 1 март 2020 г. и към датата на подаване на заявление в банката, заемът да е редовно обслужван или да има просрочие до 90 дни.

От БНБ са одобрили два варианта на отсрочване на заемите. При първия през гратисния период длъжниците не плащат нито лихви нито главница. В този случай клиентите на банката трябва да подпишат анекс към договора си и срокът на заема да бъде удължен с толкова месеца, колкото е отсрочката. А дължимата лихва за гратисния период ще бъде разпределена между оставащите вноски по заема. Вторият вариант е да бъде отсрочена само главницата, а клиентите на банките да продължат да плащат лихви. В този случай срокът на заема също трябва да бъде удължен с поискания от клиента гратисен период.

Отсрочване може да се поиска и за задължения по кредитни карти и овърдрафт по банкова сметка.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *