Посланиците на страните от ЕС обвързаха фондовете с върховенството на закона

Постоянните представители на страните членки на Европейския съюз одобриха днес механизъм, който обвързва отпускането на средства от европейските фондове със спазването на принципа за върховенство на закона, предаде Франс прес.

Това стана в деня, в който Европейската комисия представи първия си доклад за върховенството на закона в съюза.

Компромисното предложение, представено от германското ротационно председателство на Съвета на ЕС, бе одобрено въпреки опозицията на седем страни, начело с Унгария. Полша също гласува против. За тези две страни имаше най-много критики в доклада на ЕК, предаде БТА.

Предложението бе одобрено „с голямо мнозинство“ въпреки „изключително поляризирания дебат“, каза говорител на германското председателство. Финландия, Нидерландия, Дания, Швеция и Белгия също гласуваха против мярката. Те упрекнаха Германия, че е смекчила предишен вариант, предвиждащ по-драстични санкции. Австрия и Люксембург се въздържаха при гласуването.

Одобрената мярка предвижда намаляване или замразяване на отпускането на средства от европейските фондове на страна членка, ако тя нарушава принципи на правовата държава (като независимостта на съдебната система и свободата на медиите) по начин, „пряко засягащ доброто финансово управление на бюджета на ЕС или защитата на финансовите интереси на съюза“.

За да бъде включен в бюджетната рамка на съюза за периода 2021-2027 г., механизмът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент. За да бъде приет бюджетът, е необходимо той да получи подкрепата на ЕП и на всички 27 страни членки на ЕС.

Принципът за обвързване на отпускането на средства със състоянието на правовата държава е предвиден в договорения през юли план на стойност 750 милиарда евро за възстановяване на европейските икономики след кризата с новия коронавирус.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *