Пореден вариант на коронавируса влезе в Европа

Пореден вариант на коронавируса влезе в Европа

Пореден вариант на коронавируса влезе в Европа. B.1.427 / B.1.429 на SARS-CoV-2, по-известен като калифорнийски вариант – и наречен „дяволът“ (El Diablo) от един от неговите откриватели, е вече в Испания, Великобритания и Дания.

 

 

Министерството на здравеопазването в Испания е открило първите шест случая на този вариант след случаен скрининг, съобщи Europa Press.

Този вариант е открит при пробен анализ в Калифорния през декември миналата година. За първи път е регистриран в окръг Лос Анджелис в проба, взета през юли 2020 г. и се появява отново едва през октомври.

От октомври разпространението на този вариант се е увеличило в щата Калифорния и особено в южната му част, където на 22 януари той вече представлява съответно 35% и 44% от пробите през този месец, според проучване, публикувано в списанието New England Journal of Medicine.

Тъй като откритието му е скорошно, все още не е имало време да се появят значителни клинични или епидемиологични проучвания. Поради тази причина Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ все още не го включва в списъка си с „тревожни варианти“, сред които са британският, южноафриканският и бразилският щамове.

Въпреки това, трите му характерни мутации и скоростта, с която се е наложил сред секвенираните геноми, притесняват някои изследователи. Освен това при лабораторни тестове се наблюдава умерено нарастване на заразността.

В статия в Los Angeles Times д-р Чарлз Чиу, експерт по инфекциозни болести и директор на една от двете изследователски групи, които са секвенирали варианта поотделно, изчислява, че този вариант може да бъде 19-24% по-заразен.

Други изследователи, като д-р Ханадж от Харвардския университет, обаче твърдят, че този вариант не представлява голяма заплаха. В статия, публикувана в „Ню Йорк Таймс“, Ханадж твърди, че за разлика от британския вариант, който експлодира бързо всеки път, когато се появи в нова държава, изглежда, че калифорнийският е проправил пътя си много по-бавно.

Защо е „дяволът“?

Този прякор идва от статията на Los Angeles Times, в която д-р Чиу произнася фразата „дяволът вече е тук“, отнасяща се до този вариант. Експертът изчислява, че до края на март този вариант вероятно ще представлява 90% от новите инфекции. „Бих искал да е различно, но науката си е наука“, каза той.

Според базата данни Gisaid, която вече натрупва 696 000 проби от вирусни последователности, към 5 март случаи на този вариант са открити в 25 държави в допълнение към Испания. Сред тях са САЩ (9 041) и по-специално щатът Калифорния, където са секвенирани 5782 проби, Мексико (33), Дания (24), Австралия (17), Япония (15), Обединеното кралство (9), и Канада (8). В САЩ този вариант представлява 13% от пробите, секвенирани през последните 4 седмици, качени в базата данни на Gisaid.

Вариантът има три характерни мутации в спикуларния протеин (това образуване на „шипове“, толкова характерно при направените изображения на коронавируса) – те са S13I, W152C и L452R. Например този вариант не носи тревожната мутация E484K, присъстваща в южноафриканския и бразилския щамове.

Досега няколко проучвания предполагат, че този вариант е успял да избяга от моноклоналните антитела SARS2-01, SARS2-02, SARS2-32, два вида неутрализиращи антитела и някои възстановяващи серуми. Но все пак са необходими по-обширни изследвания, за да се анализира как влияе на имунитета.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *