Анонси

Полиция премахна новата блокада при Румънското посолство в София

К ъсно през нощта органите на реда са премахнали новосъздадения палатков лагер на протеста при румънското посолство на бул. „Ситняково“. Така 37-мият ден на антиправителствени протести започва с напрежение, информира NOVA.

Късно снощи традиционното шествие тръгна от площад „Независомост“ и стигна до Румънското посолство. Там протестиращите разпънаха палатки и шатри. Направиха и барикади от кофи за боклук, дървени палети, врати и гуми.

Организаторите на протеста обявиха,че блокадата ще остане 24 часа. Рано тази сутрин обаче на мястото са пристигнали няколко екипа на полицията и жандармерията и са премахнали лагера на протестиращите.

Към момента движението е освободено.

Блокадите на „Орлов мост“, площад „Независимост“ и кръстовището пред Софийския университет остават.

„Време е и ние да започнем да действаме по-радикално, за да може да ни чуят. Ако дотогава не се случат едни определени неща, които искаме, а те са ясни – оставка на правителството и на Гешев, ще продължим с тези действие, даже и ще ги разнообразим“, каза Тихомир Василев.

„Отвоюваме територия. Искаме да им кажем, че това не може да продължава. Те си мислят, че може да се борят срещу народа, но те са няколко хиляди човека, а ние сме 7 милиона, ще си върнем държавата на цената на всичко. Мирно, но на цената на всичко“, коментира Светослав Трайков.

Преди протестиращите да стигнат до Румънското посолство снощи, те обстрелваха сградата на бившия Партиен дом, както и тази на Народното събрание с домати.

Преди това на импровизирано парламентарно заседание на площад „Независимост“ протестиращите „гласуваха“ вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов „заради корупция, грабеж, некомпетентност и наглост, които унизиха народа на България и сринаха международния й авторитет“, информира БТА.

Най-коментираната тема сред протестиращите снощи бе липсата на кворум в парламента и проваленото извънредно заседание. Според присъстващите това е доказателство за страх сред управляващите, посочва БНР.

Исканията на протестиращите са непроменени – оставките на правителството и на главния прокурор.

Освен тях, недоволстващите искат дистанционно и машинно гласуване, както свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

 

Vesti.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *