Полицията влезе в имоти на Божков. Той: Нямам общо с Алексей Петров, това е политическа репресия

Полицията влезе в имоти на Божков. Той: Нямам общо с Алексей Петров, това е политическа репресия

Спецполицаи от СДВР и ГДНП влязоха на проверка в три имота на бизнесмена Васил Божков в петък сутринта. Търси се връзка с убийството на Алексей Петров, научи NOVA.

Извършват се действия по неотложност. Районите около претърсваните офиси бяха отцепени.

Малко по-късно от МВР потвърдиха, че на територията на столицата се извършват процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия, свързани с разследването на убийството на Алексей Петров. Събраните материали ще бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор от Софийската градска прокуратура, се казва в съобщението.

Васил Божков се завърна от Дубай през лятото на миналата година. През септември Апелативният съд го пусна под домашен арест с електронна гривна. Адресът, в който тогава посочи, че ще изтърпява домашния си адрес, е един от претърсваните днес.

Божков има проблеми с правосъдието от повече от 4 години. Той е подсъдим по няколко дела. Част от обвиненията срещу него са свързани с убийства, изнудване, рекет. В годините назад, при един от неуспешните опити за атентат срещу Алексей Петров, като поръчител беше разследван именно Божков, но тогава данни за такова нещо не бяха открити.

„Поредната политическа репресия. Действат като през 2020 г. Лъжат медиите и създават зрелища. Времената вече са други”, написа Божков в социалните мрежи.

Пред журналисти той определи акцията като „напълно безсмислена“. „Не знам какво правят по другите офиси. Всичко разрушиха, това е чиста политическа репресия”, заяви Божков. И допълни, че никога не е имал нищо общо с Алексей Петров.

 

Малко по-късно Васил Божков беше извикан на разпит в СДВР. Той пристигна там със собствена кола. По източници на NOVA разпитът е заради досъдебното производство, което се води за убийството на Алексей Петров. Адвокатът на Божков – Георги Гатев, обаче каза, бизнесменът няма да бъде разпитван по този случай

„Няма нищо общо с Алексей Петров. Касае се за проверка на няколко фирми, по които се води разследване още от миналата година. Във връзка с това тази сутрин са дошли да извършат претърсване, да изземат документи, които им трябва. Установили са, че такива документи не съществуват и си тръгнаха. Нищо не са иззели. Претърсването е извършено при така наречените условия на неотложност. Не виждам каква неотложност може да има за изземане на тези документи, при положение че делото е от миналата. Божков е под домашен арест, тук си седи. Така че според мен това действие е било неправомерно”, каза Георги Гатев. „Днес разбрах, че има такова досъдебно производство, което се води в СДВР. Сега видях, че се касае за разследване на фирми по отношение на фирми за тяхната дейност”, каза Гатев./nova.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *