Политическа совалка отпътува за остров Лесбос

Политическа совалка отпътува за остров Лесбос

Със заповед на заместник-министъра на гражданската защита Никос Хардаля и решението на генералния секретар на гражданската защита Василис Папагеоргиу на остров Лесбос е обявено в извънредно положение поради съображения за общественото здраве, от днес 9 септември 2020 г., за четири месеца.

Пожарът напълно унищожи лагера на Мория, оставяйки 3 500 мигранти без дом.
Първоначално бе съобщено, че 12 000 мигранти са били разпръснати на острова, но това не е така, тъй като повечето живеят в населени места около бежанския лагер, в който на практика са пребивавали 3500 души.

Предприети са незабавни мерки за предотвратяване на разпространението на коронавируса, тъй като вчера бяха идентифицирани 35 мигранти, положителни за вируса.

За острова замина политическа совалки, като днес в 18.00 ч ще има пресконференция от там.

Безопасността и подслонът на хората в Мория са приоритет, заяви комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в публикация в Twitter след пожара в Мория и обяви финансиране за прехвърляне и настаняването във вътрешността на острова на 400 непридружени деца и юноши.

Комисията е готова да помогне на Гърция на всички нива, подчерта заместник-председател на Еврокомисията Маргаритис Схинас в телефонен разговор, с премиера Кириакос Мицотакис за пожара в Мория.

За острова спешно пристигат от Атина три отряда от службите за борба с организираната престъпност, за да се справят с проблема, създаден от нощта след пожарите, избухнали в Мория и унищожили много голяма част от бежанската структура за подслон.

Разследват се причините за пожара, като остава отворена възможността за провокацията и подстрекателство от външни фактори и за това.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *