Поздравителен адрес от кмета на Община Разлог инж. Красимир Герчев по случай , Обявяване на независимостта на България

На 22 септември 1908 година България се връща на картата на Европа.

В църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор тридесет години по-рано.
Княз Фердинанд приема титлата „цар на България“. Година по-късно Високата порта признава независимостта на България, а след това същото правят и останалите държави.

Снимка на Красимир Герчев.

Обявяването на Независимостта е висок връх в политическото самоосъзнаване и самоопределение на българската нация в годините след Освобождението. Издига се международният авторитет на страната ни и тя се превръща в равноправна на другите държави.
С провъзгласяването на независимостта, България се нарежда отново сред европейските семейства на независимите народи.

„От морална гледна точка това е акт на достойнството на българския политически елит и ръководения от него в този момент български народ. Можеше спокойно да не обявим независимост. Но ние го правим, за да защитим достойнството си на самостоятелен народ със самостоятелна държавност.“ – анализира историкът Божидар Димитров.

Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

„Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание,- се чете в историческия МАНИФЕСТ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД – с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.
Да живее свободна и независима България!
Да живее Българският Народ!“

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Красимир Герчев,
кмет на община Разлог

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *