Пожар остави без дом баща и 9-годишната му дъщеричка в кочериновското село Боровец

Пожар остави без дом баща и 9-годишната му дъщеричка в кочериновското село Боровец

Трагедията се разиграва в къщата на самотния баща Бисер Годев в началото на тази година. Пожарът тръгнал от печката на дърва, а само за минути успява да изпепели целия им дом. В пламъците изчезнаха спомените на Годев, цялата покъщнина и любимото колело на малката Валя, за което тя плаче постоянно, разказва баща й. „Имам една мечта, за рождения си ден на 25 януари да имаме пак наша къща и да си имам колело“, обяснява малкото момиченце пред благодетел, който се заема да помогне на семейството.

Инцидентът става, докато бащата е в магазина, пазарува, за да сготви, а детето му е на училище. „Чичо ми дотича в магазина и каза: „Къщата гори!“ Веднага тръгнах и какво да видя – всичко беше в пламъци, много страшно. Всичко изгоря за няма и 15 минути. На пепел станаха уреди, дрехи, всичко е унищожено“, обяснява самотният баща. Когато се връща от училище, и дъщеричката му разбира, че вече нямат дом. „Искам си къщата, да сме тук, тук да живеем, искам си и колелото, друго нищо повече“, обяснява малката Валя.

Според разследващите пожарът тръгнал от печката, която запалил брат му на 2-рия етаж. Шок, трагедия и истински ужас преживял Бисер, който работи неуморно години наред, за да се грижи за детето си, чиято майка избягала преди години. Бисер работи за хляба и детето, но няма средства да възстанови дома им. Разплакал се, казват съседи, които незабавно се спуснали да помагат кой с каквото може. „Добро момче е, но ето какво се случи. И елхата от Нова година им изгоря, а детето така й се радваше. Те буквално са останали само с дрехите на гърба“, коментират още съседи на семейството.

Още същия ден хората, които работят в община Кочериново, събрали дарения и закупили възглавници, завивки и дрехи за 9-годишната Валя, каза кметският наместник на Боровец Велко Христов. Той е категоричен, че по най-бързия начин трябва да се помогне на семейството, за да се чувства детето добре и да не се травмира. Сега спят при добри хора, съседи, но се надяват отново да влязат в семейната къща, в която са всичките им спомени.

Новината бързо се разнесла и вече е започнала кампания в помощ на Бисер и Валя. В общината събрали пари и им купили най-необходимото, кметският наместник на селото много им помага във всичко, но Валя е тъжна.

Защото от дома и помен няма, а й предстои рожден ден. Искала с приятелчета да празнува, а вече няма къде да ги покани. Затова най-голямата й мечта е да се върне у дома, а после да има и колело.

„Много мъка има по този свят! Много! Но когато тя е споделена, болката е по-малка. Цяла община Кочериново се впрегна да помага на Бисер и Валя от село Боровец. Да направим поредното добро и помогнем кой с каквото може едно дете да се върне отново у дома“, призова кметският наместник Велко Христов. При семейството отива и будителят на годината Лео Кадели, който също остава потресен от гледката.

„Новата ни кауза е „Дом за Валя“. Събирам доброволци, за да разчистим къщата и да стартира ремонт. Бащата на Валя е единственият загрижен за нея. Майката съществува някъде. Преди дни, когато посетих Валя, я попитах: „Това изгоряло колело твое ли беше?“ А тя отговори – да. Гледах я в очите и й обещах да има ново колело и нов дом. А тя просто ме попита – колелото ще има ли спирачки?“, разказва Лео Кадели, който не остава безучастен към съдбата на Валя и баща й. Обещава й, че на 25 януари, когато детенцето има рожден ден, ще има торта, а съвсем скоро и така мечтания нов дом, за да се чувства щастлива и спокойна заедно с баща й. А десетки хора от цялата страна изразиха съпричастност и започнаха да даряват дрехи. Обещаха малката Валя да има ново бюро, колело и всичко необходимо.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *