Пожарникари спасиха 9 патета и майка им, пуснаха ги в Струма

Пожарникари спасиха 9 патета и майка им, пуснаха ги в Струма

Девет малки патета и майка им бяха спасени в Перник. Уплашените птици от две поколения се оказват в центъра на миньорския град, заобиколени от хора, и паникьосани се опитват да се ориентират. Местна жителка подава сигнал от общината и започва спешна спасителна операция.

Патицата и армията от новородени незнайно как се озовават в изоставеното езеро в градския парк, което от дълго време е празно и в него се събира единствено дъждовна вода. Птиците започват отчаяно да търсят спасение.

Искат да излязат и да продължат пътя си, но не откриват изход. Драмата им продължава часове наред, преди да бъдат забелязани от перничанката. След сигнала й институциите реагират светкавично – от община Перник се обаждат в пожарната, откъдето изпращат екип.

Огнеборците, които са тренирани и за такива ситуации, вземат стълба и кашон, в който да поставят патетата. Улавянето им се оказва сложна задача, тъй като птиците са много стресирани и се опитват да избягат. Но няма къде, тъй като са ограничени от бетонното корито на езерото. И в крайна сметка за тяхно добро са хванати – малчуганите в кашон, а майката чинно ходеща след пожарникарите.

От този момент започва втората част от операцията. С помощта на стълбите огнеборците слизат до река Струма и внимателно освобождават патета, които с охота заплуват във водата. Стресираната майка първоначално не можела да се ориентира какво се случва, но щом видяла отрочетата си спокойни, влязла в реката и отплувала с тях.

Нестандартната операция е наблюдавана на живо от десетки местни жители, които накрая избухнали в аплодисменти за добрата проява на пожарникарите. На място се появява и кметът на Перник Станислав Владимиров, за да се увери, че патетата са живи и здрави.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *