Повишават минималния дневен размер на паричното обезщетение за безработица

Минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица ще се повиши от 9 лв. на 12 лв. от 1 октомври 2020г. Това стана ясно след проведеното извънредно заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Това увеличение ще засегне около 30 000 лица средно на месец, като допълнителният ресурс ще бъде близо 90 млн. лв. до края на 2020 г. Промените са част от пакета социално-икономически мерки на правителството във връзка с възникналата ситуация поради разпространението на COVID-19, чрез които се цели осигуряване на подкрепа на безработните лица в условията на пандемия. Правителството и социалните партньори одобриха и при неусвояване на бюджетните средства от Здравната каса за 2020 г., същите да бъдат използвани за плащания към изпълнители на болнична помощ за минал период.

Не бе постигнато съгласие за увеличаване на заплатите в държавната администрация. От работодателските организации АИКБ и БСК не подкрепят това предложение, а КРИБ и ССИ подкрепят по принцип. От синдикалните организации – КНСБ и КТ „Подкрепа“ са дали съгласие, като дават конкретни бележки и предложения.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *