Плевнелиев: Президентът не може да иска оставката на премиера и на НС

„Има един единствен изход, който е честен към обикновения гражданин, той е редовни избори, а не извънредни. Ако тръгнем към извънредни, каквото е желанието на немалко от действащите български политици, то тогава политическите партии със сигурност ще се замерват с компромати. Единствено редовни избори, които са след няколко месеца, ще накарат всички в тази държава, да се държат нормално“, заяви Росен Плевнелиев, президент на България (2012 – 2017) за „Опорни хора“.
Според него протестите у нас са начин на някои политици да правят избори.

„Днешните протести са многопластови. Там има много сценаристи и сценарии. На сегашния протест има политици, които имат огромна изгода от извънредни избори, защото само тогава те ще спечелят. На редовни избори няма да имат шанс. Има политици, които са заложили всичко на една карта. В тази категория е президентът Румен Радев, но не само той. Има и олигарси, които за първи път бяха ударени от прокуратурата и водят война“, допълни Плевнелиев пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че няма предпоставки за успех на протестите.

„Проблемът е, че тези протести са символ на двойни стандарти. От една страна хората протестират и казват „Искаме върховенство на правото, аз съм съгласен, подкрепям ги, но защо тогава организаторите на протеста не правят нищо поне протестът да върви законно. Защо не искаме оставката на президента Радев, който всеки ден пред очите на нацията взривява Конституцията и не спазва законите. Той нарушава законите ежедневно“, категоричен е Росен Плевнелиев.

Той подчерта, че държавният глава не може да иска оставката на премиера и на Народното събрание, и на главния прокурор. Плевнелиев припомни, че това е забранено на президента по Конституция.

dnes.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *