Плащаме с 55 паунда повече от македонците за виза за Острова

Плащаме с 55 паунда повече от македонците за виза за Острова

Македонци и турци плащат с 55 паунда по-малко за виза за работа във Великобритания от българите. Българите, румънците, естонците, литовците и словенците ще плащаме по-скъпи визи за Острова, отколкото останалите.

В опит да се справи с последствията от Брекзит, правителството на Обединеното кралство увеличи до 30 000 броя на визите, които ще издава на сезонни земеделски работници.

Правителството на Обединеното кралство удължи за допълнителна година пилотната програма за сезонни работници, стартирана за първи път през 2019 г. Разширява се и програмата, като 30 000 визи трябва да бъдат предоставени на тези, които искат да дойдат и работят във ферми във Великобритания за период до шест месеца през 2021 г.

Правителството коментира, че тези работници ще играят жизненоважна роля в подпомагането на производителите да събират и пакетират продукцията си, като същевременно намаляват зависимостта си от мигрантския труд, докато страната свиква с болезненото си излизане от ЕС.

Цената на разрешителните – 244 британски лири – може да е твърде висока за потенциални краткосрочни работници, особено тези от Източна Европа. Нещо повече, докато на гражданите на повечето страни от ЕС се предлага намаление от 55 британски лири, за българи, естонци, литовци, румънци и словенци – не.

С преференции са турците и македонците.

Междувременно Великобритания отклони предложение на ЕС за безвизово пътуване за изпълнителите и журналистите по време на преговорите. Това съобщи главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, цитиран от АФП.

Коментарът му е подкрепен с копие на отправеното от ЕС предложение. Това допълнително усложнява спора с Лондон по въпроса. Британски поп звезди, сред тях е вокалът на Radiohead Том Йорк, разкритикуваха британското правителство, че не е осигурило права за безвизово пътуване.

Но британският премиер Борис Джонсън заяви пред парламента в сряда, че „това не е истина…ние искахме реципрочни права за музикантите да организират турнета“.

Пред журналисти Барние подчерта, че Обединеното кралство е показало решителността си да прекрати свободното движение по време на преговорите.

„Много съжалявам, че британците нямаха по-голяма амбиция за мобилността на хората“, коментира френският политик.

Той поясни, че от миналия март са излезли с относително амбициозни предложения по отношение на мобилността, включително и за конкретни категории като журналисти, изпълнители, музиканти и други.

Но трябва да сте двама, за да постигнете споразумение, отбеляза Мишел Барние.

Съгласно търговското споразумение между ЕС и Великобритания само работници в кратък списък могат да пътуват без виза. В тази група влизат бизнесмени, които пътуват за среща или търговски изложения, при прехвърляне в компания и туристически персонал.

Музикантите, актьорите и други изпълнители, както и журналистите, не са в списъка, което означава, че в някои държави членки на ЕС те трябва да се сдобият с визи, разрешителни и разрешение от митниците за пренасяната техника.

90-дневният безвизов достъп за туристи и други с кратък престой няма да се прилага за изпълнителите и журналистите, тъй като те пътуват по работа.

Джонсън изглежда бърка двете системи. Той отбеляза пред депутатите: „Това, което имаме, е правото на британските музиканти да свирят в други европейски държави, в държави от ЕС, в 90 от 180 дни“.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *