Планински спасители от Кюстендил помогнаха на бедстващ турист в Осогово

Планински спасители от Кюстендил помогнаха на бедстващ турист в Осогово

Планински спасители от Кюстендил помогнаха на туристи, закъсал в Осогово. Инцидентът е станал вчера, когато по обяд 32-годишен мъж излязъл да кара моторна шейна сам в Осоговска планина. Качил се на връх „Човека” и от там се спуснал към „Лева река”.

В един момент мъглата станала изключително гъста и мъжът изгубил ориентация за местоположението си. Шейната заседнала в преспа и той решил да се евакуира пеша, като се движи по посока течението на реката около 3 часа.

Районът е изключително трудно достъпен със стръмни склонове и предвид загубата на ориентация и наближаването на тъмната част от денонощието, изгубеният решава да подаде сигнал чрез тел.112.

Веднага е организирана спасителна акция с участието на 11 спасители от Кюстендил. До пострадалия достигнали три групи с общо 5 моторни шейни. Първата група извела бедстващия турист до заслон „Превала“. От там го поела втората група, която го евакуирала до хижа Осогово, където го предали на негови роднини крайно изтощен, дехидратиран и изплашен.

Пострадалият е имал добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължителното време прекарано на открито и придвижване в снега на ниски температури. Само късметът да има обхват на телефона и бързата и адекватна реакция на спасителите го отървали от хипотермия и измръзвания и дори фатален край.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *