Планински спасители оказаха помощ на двама скиори в долината на Дамяница, при Банско

Планински спасители оказаха помощ на двама скиори в долината на Дамяница, при Банско

Те са потърсили помощ към 15.10 часа. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към българския червен кръст (БЧК), цитирани от Фокус. От ПСС уточниха, че в частта на долината свършва ски зоната на Банско. Хората често отиват там целенасочено, за да карат free ride. Някои навлизат случайно и влизайки в гората не успяват да се върнат в ски зоната. Попадат в стръмни участъци, които ги извеждат в Дамянишката долина. Случаят е бил такъв, скиорите са попаднали в лош терен.

Това ги е изморило, потърсили са помощ някой да ги изведе от трудната ситуацията. Не са пострадали, не са попаднали в лавина, били са изтощени. Днес времето в планините е сравнително ясно, облачността е висока и разкъсана. Лоши са условията за туризъм във високите части, там духа силен вятър. Условията за ски туризъм са много добри. В курортите съоръженията работят, с изключение на тези, които са във най-високите части. Температурите са между -4 и 0 градуса. Обикновено улеите към Дамяница са и сред най-наситените с инциденти в страната. Там лавинната опасност също е изключително висока, обясни за „Монитор“ председателят на Планиската спасителна служба Емил Нешев. „Всеобщото мнение е, че там където има склон и сняг, има и лавинна опасност. Вече става въпрос и за наклони от порядъка между 30 и 40 градуса, които създават сериозни предпоставки за възникването на лавини. Най-често това са склонове извън района на ски зона „Банско“, това са улеите към Бъндерица, улеите към Дамяница и въобще всички стръмни склонове на планината.

Също така се случва и в района на връх Мусала, там има регистрирани такива инциденти. На Витоша също често стават такива инциденти – в района на Голям Резен, в района на Дупката на Романски, в района на Комините. Склоновете в района около Рилските езера също е опасен, в Стара планина – също. Много е важна информацията, която се подава, особено опасен е районът на Банско извън ски зоната.“, информира специалистът.

 

 

Struma.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *