Пиян шофьор уби човек и рани тежко две жени

 Трагедията се разигра навръх празничния 8 март в Бяла Слатина. Водачът минал поне 40 км от селото, в което живее, до града, в който, заради домашно насилие, от него избягала жена му. Той дори имал ограничителна заповед да не доближава бившата си съпруга, но снощи нарушил забраната.

На улицата в Бяла Слатина връхлетял с висока скорост и буквално помел трима случайно преминаващи. На място издъхва 53-годишен мъж, а ранени са две жени, които вървели с него. Едната е съпругата на жертвата. Тя е настанена в болницата във Враца в тежко състояние. Другата пострадала е със счупен крайник и е на лечение в болницата в Бяла Слатина.

Хората от улица „Латинка“ са в шок от случилото се. Мъжът, когото всички наричат „Шумахера“, буквално помел трима души пред очите на куп свидетели.

„Засили се отгоре и удари жената. Мъжът й опита да й окаже първа помощ и да я спаси. Удари и него. След това се върна назад на 2-3 метра, засили се и го удари още един път”, разказва очевидецът Йото Светлинов.

„Човекът е дошъл, засилил се е с колата си и буквално е помел тримата души. Върнал е назад и ги е прегазил втори път”, коментира Георги Георгиев – племенник на загиналия.

„Прегазил е майка ми и баща ми и е тръгнал наред да прегазва и другите, но му попречила една врата и оградата. Иначе е щял да блъсне още десетина човека”, каза Илиан Богданов – син на загиналия мъж и тежко пострадалата жена.

В опита си да избяга от местопроизшествието, мъжът нахлул с колата в съседен двор, изкъртил оградата, срутил чешмата и портите.

Местните хора споделят, че отдавна имали проблеми с него. Непрекъснато отправял заплахи.

„Той идваше тук всяка вечер с колата. Аз го гонех с камъни. Звънях веднага и на полицията, за да кажа, че ме притеснява. Заканваше се да пребие детето ми”, разказва Параскева Ставрова, сестра на загиналия.

Според живеещите в района снощи мъжът пристигнал в града, защото искал да отведе жена си въпреки ограничителната заповед, издадена след жалби на потърпевшата и нейни близки. „Те са за побой, насилие, отвличане, малтретиране в продължение на години, защото е пълен психопат”, коментира Людмила Димова.

Хората, живеещи на улица „Латинка”, настояват този път мъжът да получи най-строгата присъда.

„Предприели сме максимално бързо действия във връзка със случая. Образувано е досъдебно производство. То касае умишлено причиняване на смърт и средна телесна повреда при управление на лек автомобил. Извършителят Иван Нанков Петков е задържан. Той ще бъде привлечен в качеството му на обвиняемо лице”, заяви окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков.

Предвиденото наказание по закон е от 10 до 20 години лишаване от свобода.

„През май Иван Гешев направи предложение за промени в Наказателния кодекс, които бяха отправени към Народното събрание именно за завишаване на наказанията за причиняване на смърт след употреба на алкохол и наркотични вещества. Към момента няма такива промени, но виждате колко е важно да има по-сериозна превенция, особено в такива тежки случаи”, каза още Сираков.

По думите му има подадена жалба за домашно насилие от съпругата на задържания – Милка Петкова. „Тъй като деянията спрямо нея са извършени в село Браница, което е в компетентността на Районна прокуратура – Кнежа, от Районна прокуратура – Бяла Слатина са изпратили материалите в Районна прокуратура – Плевен. Там колегите са действали бързо и има образувано досъдебно производство от 26 февруари 2021 година за причиняване на телесна повреда при домашно насилие”, каза още той.

Мъжът има и предишни осъждания през 2006 г., 2007 г. и 2008 г. Те са свързани с деяния, които касаят управление на МПС, стана ясно още по време на брифинга.

nova.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *