Пиенето на силен алкохол увеличава риска от зараза с коронавирус

Пиенето на силен алкохол увеличава риска от зараза с коронавирус

Приемът на силен алкохол не ви спасява от коронавирусна инфекция, дори увеличава този риск, обяви главният специалист по инфекциозни болести в централния административен район на Москва Илия Акинфиев за РИА Новости.

„Употребата на малки дози, особено ако говорим за редовно пиене на алкохол, в количество от 30-45 милилитра водка, влияе неблагоприятно върху имунната система – даже обратно, отслабва я. Рискът от инфекция е много по-висок при човек, който провежда подобна „дезинфекция“ всеки ден, т.е. следователно, това е мит“, каза Акинфиев, в отговор на въпроса дали приемането на алкохол ще помогне при коронавируса, съобщава Канал 3.

Лекарят предполага, че този мит може би е възникнал от инструкциите към лекарите за работа с особено опасни инфекции, в които се твърди, че ако е имало пациент с особено опасна инфекция, лекарят трябва да изплакне устата си със 70% алкохол и да го изплюе.

„Но по време на обученията все още никой не се е опитал да се изплакне със 70% алкохол, защото само специално обучени могат да поемат такава концентрация в устата си“, казва специалистът.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *