Пет признака, че сте заредили некачествен бензин

Разреден или нискокачествен бензин е страхът на всеки шофьор. За съжаление в наше време подобен „инцидент“ далеч не е рядкост. Случва се да се срещнат ненадеждни бензиностанции с недобросъвестни управители. Ако в резервоара има такова гориво, не очаквайте нищо добро. Затова си струва да зареждате само в доказани станции. Но е хубаво да познавате знаците, които автомобилът ви показва, когатов резервоара има некачествено гориво.

1. Неизправност на двигателя
Колата не пали от първия път или двигателят се дави? Това е един от най-забележителните индикатори, че в горивната система има лошо гориво. Въпреки това, дори да не се случи нищо подобно, няма да е излишно да слушате звуците на силовия блок. Странен звук при натискане на педала за газ също може да показва лошо гориво. Нарушаване на стабилността на двигателя, поява на проблеми с коляновия вал, както и движения на оборотите след зареждане – всичко това също показва наличието на проблемно горивото.

2. Влошаване на показателите за скорост
Натискате газта и осъзнавате, че колата не се държи толкова бързо, колкото преди? Това е още един красноречив знак, че нещо не е наред с последното заредено гориво. В най-добрия случай просто е напълнено гориво с по-ниско октаново число. Можете сами да проверите качеството. Просто капнете върху лист хартия, ако не изсъхне и стане мазно – значи в бензина има примеси.

3. Черен дим
Няма да е излишно да проверите работата на изпускателната система на автомобила, известно време след зареждането с гориво. Ако от ауспуха излезе черен дим, тогава има всички причини да проверите горивото. Най-вероятно в бензина има много примеси, които при изгаряне пушат.

4. „Check Engine“
В някои случаи поради нискокачествено гориво индикаторът „Check Engine“ може дори да светне. Най-често това се случва с разредено гориво, в което добавки, съдържащи кислород, присъстват в големи количества. Безскрупулни производители използват това за увеличаване на октановото число на горивото. Разбира се, няма полза от подобно решение за автомобила – има само вреда.

5. Увеличен разход на гориво
Не на последно място, знак, показващ нискокачествено или откровено фалшиво гориво, е значително увеличение на разхода непосредствено след зареждане. Не подценявайте опасността. Това лесно води до запушване и последващо унищожаване на горивния филтър.

auto.blitz.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *