Пет нови контейнера за текстилни отпадъци поставиха в Благоевград

Пет нови контейнера за текстилни отпадъци поставиха в Благоевград

В Благоевград бяха поставени пет нови контейнера за текстилни отпадъци. Те са брандирани със знака на община Благоевград, както и с надписи, обозначаващи тяхното предназначение. Добре е дрехите да са изпрани и да бъдат поставени в торба. Поставени са на възлови места, в централна градска част и широк център, за да могат да бъдат достъпни за гражданите.

Първите пет контейнера са монтирани на ул. „Св. Иван Рилски“, до сградата на Камерна опера, пред сградата на пощата, в ляво от стълбището, пред сградата на магазин „Билла“, на ъгъла до стоянката на такситата, ж. к. „Еленово“, ул. „Георги Андрейчин“, на автобусната спирка срещу Супермаркета и ключаря, до зеленчуковия и цветарския магазин, както и в кв. „Струмско“, срещу страничния вход на магазин „Стоми“.

В контейнерите можете да оставяте стари обувки, дрехи, чанти, колани и текстилни отпадъци. Целта на тази система е рационално управление на текстилните отпадъци, рециклиране, което да подсигури повторното им използване от социлано слаби граждани.

Община Благоевград предоставя на фирма ,,Евротекс“ ЕООД правото да организира на територията на общината система за разделно събиране, съхранение, сортиране и предаване за повторна употреба и/или оползотворяване на битови отпадъци от облекла и текстилни материали, както и правото да използва елементи от общинската инфраструктура за разполагане на специализирани метални контейнери.

Всички дейности са за сметка на фирмата.

Проектът TexCycle осигурява лесен, сигурен и удобен алтернативен начин за разчистване на ненужните дрехи, като така успява да предотврати тонове текстилен отпадък да стигнат до сметищата или да бъдат разпиляни в близост до контейнерите за смесени битови отпадъци и нерегламентирано изгорени.

Подобен род системи съществуват в повечето европейски държави от доста години. Общината изгражда такава система, за да осигури на гражданите възможност да покажат своята екологична отговорност и да се освободят от своите ненужни дрехи в синхрон с добрите европейски практики.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *