Петър Велков: Има няколко неща, които трябва да се направят след локдауна у нас

Петър Велков: Има няколко неща, които трябва да се направят след локдауна у нас

Математикът и и експерт по управление на кризите Петър Велков направи анализ на своята фейсбук страница за това какво трябва да се предприеме като мерки след локдауна у нас.

Кои от проблемите в системата няма да реши затварянето (локдаунът) на държавата?

То няма да реши именно системните проблеми. Системните проблеми са свързани с неефективните системи за тестване, проследяване и карантиниране, с недостига на хора, които да работят в РЗИ.

Локдаунът не решава проблема с малкото тестове, които правим у нас, а то е ключово, за да овладеем пандемията.

Локдаунът не решава проблемите, свързани с липсата на медицински кадри, които през лятото трябваше поне някаква част да бъдат обучени допълнително (студенти и други медици), нещо, което направиха много държави през летните месеци.

Локдаунът не решава проблемите със събирането на данни, техния достъп и солидните анализи, които могат да се направят на база на тях.

Локдаунът не решава, така да кажем, не обучава хората да спазват мерките, което е другият ключов елемент. От една страна имаме провал на държавата при управлението на пандемията, а от другата страна имаме провал на морала и на обществото ни, което е свързано с това, че голям % от българите не вярват, че има вирус и не спазват елементарни мерки.

Какво трябва да се направи след локдауна?

Да се повиши тестването.

Да се повиши капацитетът на РЗИ службите с хора, които могат да извършват тестване, карантиниране, проследяване. В момента имаме няколко десетки хиляди официално позитивни и още стотици хиляди техни контактни, потенциално сеещи заразата необезпокоявани. Това е тотална абдикация да се проследява основния процес, по който може да се контролира пандемията.

Да се създаде приложение за проследяване, което ще подпомогне професионалното управление на пандемията, ще подпомогне РЗИ службите и ще подигне възможности за управление, базирано на данни.

Другото е обществото да спазва мерките и контролът от страна на държавата. Ако ние продължим да не спазваме мерките, в тези студени месеци, в които прекарваме много време в затворено пространство, много бързо ще се повиши отново заболеваемостта. Затова е важно и държавата да наложи контрол след като ние сами не можем…

И последното нещо е – кои неща ще бъдат отворени? Още през лятото директорът на Harvard School го каза – ако дискотеките и баровете ви работят, имате висока заболеваемост в обществото, то училищата ви най-вероятно ще затворят. Просто трябва да имаме приоритети в съзнанието си, да видим кои неща са важни за държавата и обществото на този етап. Държавата да подкрепи, разбира се, хората, които страдат от липсата на доходи, да ги ангажира в други работни процеси.

Като дори една от моите идеи от месеци поне, е именно част от тези хора, които останат без работа, не просто безвъзмездно да им се дават някакви помощи, а на тези хора хем да им се плаща, хем да бъдат включени в тези процеси, в които държавата изнемогва – свързани с проследяване и извършване на най-различни такива контролни механизми и спомагателни дейности, които може да ги прави всеки човек, след кратко обучение.

Така че има начини да се случат нещата, но просто се иска както политически воля, така и управленски капацитет, за да бъдат направени.“

 

btv.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *