Петролът достигна нови рекордни цени

Петролът достигна нови рекордни цени

Петролните фючърси поскъпват до нови многогодишни върхове благодарение на прогнози за дефицит в предлагането през следващите няколко месеца, тъй като облекчаването на ограниченията за пътуване, свързани с коронавируса, стимулира търсенето на черното злато.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през декември се повишиха за кратко до 85,10 долара за барел, преди да върнат леко назад към 84,80 долара за барел. Това е първото поскъпване на петрола Брент над 85 долара за барел от октомври 2018 година насам, като се очертава негово възходящо движение в рамките на отминаващата седмица с около 3% – поскъпване за шеста поредна седмица.

Петролните фючърси на американския лек суров петрол WTI с доставка през ноември пък нарастват с над 1% към 82,49 долара за барел – ново най-високо ценово ниво от октомври 2014 г. Очертава се седмичен ценови ръст на американския лек суров петрол с около 3,8% – повишение за осма поредна седмица, предава БНР.

Петролното търсене се ускори с възстановяването на света от коронавирурсната пандемия, като допълнителен тласък идва от производителите на електроенергия, които започват да се отказват от много скъпите природен газ и въглища, насочвайки се към мазут и дизелово гориво.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *