Петровден е !

Петровден е !

Имен ден празнуват: Петър, Петьо, Павел, Камен, Петя, Павлина, Полина

Петровден отбелязваме на 29 юни. Според църковния календар този ден е отреден за Свети Петър и Павел. За традицията на българина обаче братята светии имат два отделни дни за почитане, пише женското списаниеHera.bg. Петровден на 29 юни, а Павловден на 30 юни,.

Според житието му, Свети Петър бил обикновен рибар на име Симеон. Именно Христос му дал името Петър – означаващо камък. Когато залавят Христос , Св.Петър три пъти се отрича от Христос – за което после дълбоко съжалява.

Свети Павел пък бил фарисей, който участвал в гоненията на християните и дори участват в убийството на свети Стефан.

Според житието му се разказва, че на път за Дамаск чул Божия глас, който го пита защо го гони. Това изиграва важна роля и скоро той се покръства, и става един от най-ревностните християни, проповядващи вярата. Св. Петър бива разпънат на 29 юни, същият ден св. Павел е посечен с меч. Двамата апостоли Петър и Павел символизират заблудата и покаянието, и се смятат за едни от най-ревностните последователи на Христос.

В българският календар Петровден се предшества от Петровите пости. Те започват след Петдесетница – близо две седмици не се хапват блажни ястия.

В народните вярвания Петър и Павел са двама братя – Петър богат и неотстъпчив, Павел – сиромах и справедлив.

На св.Петър се паднало да държи ключа за портите на рая. Да съди кой е праведен и ще влезе, кой е грешник и ще отпрати. Справедливостта на неговата дума никой не можел да подложи на съмнение, защото дори, когато майка му – лоша и проклета жена, напуснала този свят и отишла пред портите, той не я пуснал.

Тъй като Петровден съвпада с най-живият период от стопански живот – обредите на този ден са най-често свързани с него,

През деня се работи до обяд – в този ден казват и Св.Петър хващал сърпа. Следобед обаче не трябвало да се хваща работа – нито домашна, нито селскостопанска – за да е плодородна годината. На места стават рано сутрин и хвърлят камъчета в лозето, бостана, нивата – за да даде голяма реколта.

За светията на този ден задължително на масата се слагат ябълки петровки. Също се приготвя тиквеник, млечна баница, кокошка с джанки, и ястие наричано „бял мъж“ (или „белмъш“ и „кутмач“). Петровското пиле или поне пилешкото също е задължително.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.