Пенсионирате се с 1 година по-рано, колко ви пада пенсията

Пенсионирате се с 1 година по-рано, колко ви пада пенсията

Много хора решават да се пенсионират по-рано, макар да знаят, че пенсията им ще намалее.

Броят на хората, решили да се пенсионират до една година по-рано, се е увеличил двойно само за последните четири години, сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ), съобщава „Труд“.

Те получават пожизнено намалена с 0,4% месечно пенсия, но въпреки това са предпочели да приключат с редовната работа. През 2019 г. предсрочно пенсионирани са 14 901, а през 2022 г. броят им е 34 816. Средствата, необходими за изплащането на тези пенсии, пък нарастват четирикратно.

Изискването за предсрочно пенсиониране е да си покрил необходимия за съответната година стаж, който за 2024 г. е и 36 г. и 6 м. зa жeнитe и 39 г. и 6 м. зa мъжeтe. Необходимата възраст пък е 62 г. и 2 м. за жените и 64 г. и 7 м. за мъжете. Няколко са възможните хипотези за предсрочно пенсиониране.

През последните години една голяма група от хората в пенсионна възраст имат достатъчен стаж, но не отговарят за навършената възраст, която всяка година се увеличава с по 2 месеца. Затова и решават да се възползват от регламентираната през 2016 г. възможност.

Не е за пропускане и фактът, че при пенсиониране се получават от 2 до 6 заплати накуп, коментират експерти в областта на пенсионната система.

Друг мотив за тези, които решават да излязат в пенсия предсрочно, е да продължат да работят с пенсия и заплата, ако останат на същата длъжност със същия размер на заплащането. „Основният мотив е да получават пенсия и заплата, като продължат да работят“, коментира икономистът Мика Зайкова. Според нея това е „принудителна мярка“, защото доходите не могат да достигнат издръжката на живот.

„Дори средната пенсия да е близка до минималната работна заплата, пак средствата не са достатъчни. Инфлацията може и да намалява, но като я определяме, не вземаме индекса на потребителските цени, а той изобщо не намалява“, допълни Зайкова. Сред пенсионираните предсрочно с намалена пенсия има и такива, които продължават да работят на граждански договор и това ги освобождава от задължението да плащат пенсионни осигуровки.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *