Пафос избран за „Европейска столица на интелигентния туризъм“

Пафос избран за „Европейска столица на интелигентния туризъм“

Кипърският град Пафос е избран за „Европейска столица на интелигентния туризъм за 2023 г.“, съобщиха от Еврокомисията. Районът, в който се намира родното място на богинята Афродита, става част от европейските модели за иновативно и устойчиво развитие.

Популярна туристическа дестинация на западното крайбрежие на Кипър с хилядолетна история, Пафос спечели наградата в конкуренция сред 7 финалисти, избрани от участвалите в европейското състезание 29 града от 13 държави.

Кандидатурата му бе високо оценена от европейското жури заради представените новаторски инициативи за устойчив туризъм, иновативни и модерни проекти, развитието му като „умен“ град.

За признаването му допринесоха също така стратегията му за инвестиции в туризма, опазването на културното наследство, богатата програма от дейности, които ще изпълни догодина.

Наградата има важно значение за по-нататъшното му надграждане като дестинация за устойчив туризъм и подобряване на качеството на предлагания туристически продукт, с включването на интелигентни практики, подчертаха от Регионалния борд по туризъм.

Като „Европейска столица на интелигентния туризъм“ Пафос ще получи специална подкрепа и обучение за комуникация, брандиране и промоция на европейско ниво през следващата година.

Пафос е известен курортен център на острова. Той привлича над 550 000 международни посетители годишно, около 14 000 души са заети в туристическата му индустрия.

От ноември до март догодина градът очаква да посрещне повече от 180 000 туристи, над100 полета седмично ще го свързват в започващия зимен период с 35 летища.

Една от иновативните програми на Пафос, донесли европейската му награда, е за развитие на „туризъм на преживяванията“, която ще насочи гостите към родното място на богинята Афродита, символ на острова.

Целият град е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, предаде БНР.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *