Анонси

Патологът Стоян Алексов за Covid-19: Мистериозна е препоръката на СЗО за минимален брой аутопсии

Патологът д-р Стоян Алексов даде експертното си мнението във Вечерното шоу по „7/8 ТВ“ за ситуацията с коронавируса. В началото той започна с думи за Венцислав Мутафчийски.

„Абсолютно недопустимо е лекар да плаши хората, да всява страх, защото страхът води до много други болестни системи, намаляване на имунитета“, каза той.

„Като цяло проблемът не е само български, затова не си позволих да взема отношение по въпроса с коронавируса, защото нямах достатъчно информация. Имах становище, но нямах достатъчно информация. Затова изчаках да се направи уебинара от европейската асоциация по патология и дискутирахме с колежката направила трите аутопсии. Става дума дали по време на аутопсия може да се направи някакъв бърз тест. Има малък брой аутопсии в цяла Европа и целия свят по препоръка на СЗО. Защо е тази препоръка на СЗО, това за мен е изключително мистериозно. Ако знаехме с какво си имаме работа, нямаше нужда да се правят аутопсии, но когато става дума за пандемия с вирус, който досега не сме срещали, задължителното е да се организират аутопсии, да се види от какво всъщност умират хората. В България са направени само три аутопсии и ние не можем да направим анализ. Трябва да се направи един международен обзор. Починалите, на които са направени аутопсии, са с много тежки полиорганни нарушения, биха могли пациентите да умрат не само от Ковид-19 – тежки сърдечно съдови заболявания, тежки чернодробни заболявания, тежък диабет. Това са състояния обикновено когато ние не очакваме пациента да преживее при една по-тежка инфекция. Независимо дали вирусна или бактериална“, коментира специалистът.

„Този уебинар беше първият по въпросите на коронавируса в Европа. Участваха представители на Швейцария, Испания, Германия, Италия и други известни професори в тази сфера. Общо взето всички припокриваха своите изследвания и аутопсии с други държави. Моите три въпроса бяха каква е средната възраст на починалите в Испания и Италия и колко аутопсии са направени, там също не са препоръчвали аутопсии пак по препоръка на СЗО. Разбунтували са се, защото не може да не се знае за какво става въпрос. Дали смъртта е първична или вторична, тоест дали коронавируса води до смърт или съпътства друго основно страдание. Всички колеги са на мнение, че става въпрос за съпътстващ, а не за основен, поради което коронавируса, според нас, хората, които се занимават със смъртта, в момента най-важното нещо е да накараме хората да се отпуснат, да спрат да се страхуват, защото това е невероятно явление. Аз съм шокиран баща с две деца – в Южния парк се разхождат с маски, това е безумие. Коронавирусът е последният етап от заболяването. И още по-фрапантни неща чуваме от мои колеги, че така наложените мерки за съжаление ограничиха достъпа на пациенти до доктори. Как ви звучи това примерно да ви преслушам през телефона. В един момент няма друго нещо в медицината, освен коронавирус, което е недопустимо“, заяви още Алексов.

„Инфекциите от грип водят до повече смърт отколкото коронавируса. Големият проблем при грипните епидемии е, че умират много млади хора. Това вече е голяма трагедия. За мен тази пандемия е микроепидемия, и се притеснявам, че може да се насложат вирус над вирус.  Може да се стигне до много по-тежка грипна инфекция, която може да доведе до по-сериозен проблем. Абсолютно безобразие е да се затворят парковете и планините. В крайна сметка проблемът е международен. Категорично съм сигурен, че нашето правителство прави това, което им кажат. Тук трябва и Германия и Франция да влязат в този проблем. Ако се прави кризисен щаб, той трябва да е на европейско ниво. Щяха да се получат по-обобщени данни – за възрастови групи, за мъже, за жени, за органи. PCR е стар метод, науката излезе много напред. Трябва да се види вирусите в България дали са примерно като тези в Германия. Коронавирусите са 140 вида. Имаше в Близкия изток коронавирус през 2012 г,. предаван от камили“, коментира още той.

„Грешка на СЗО бе обявяването на пандемия без да имат достатъчно данни за това. Без да уточнят – имаме пандемия от такъв и такъв вирус. Най-големият проблем сега се явява не коронавируса, а последствията от него. Страхът, който води до отслабване на имунитета. За това моят апел към всички граждани на България е да се успокоят, че такова нещо пандемия няма. Второ, да се успокои правителството, че те няма да умрат от това нещо. Видяхте, Борис Джонсън се справи, и премиерът Борисов и той ще се справи“, завърши специалистът.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *