Парламентът остави на трупчета пенсиите на над 90 творци

Парламентът отложи гласуването за отпускане на творческите пенсии на над 90 певци, музиканти и артисти, сред които Силвия Кацарова, Георги Христов, братя Аргирови, Христо Кидиков и др.

Причината точката да отпадне от дневния ред на депутатите в

практически последния им работен ден

е, че липсва доклад на ресорната културна комисия в деловодството на Народното събрание, обясни в началото на заседанието председателката на парламента Цвета Караянчева. В понеделник 44-ото НС ще бъде разпуснато официално, за да се отдадат депутатите на предизборната си кампания за вота на 4 април.

От 350 до 500 лв. в рамките на 3 години заяви готовност да отпусне държавата на артистите, за част от които сумата трябваше да се изплаща и пожизнено. За няколко творци пенсията можеше да стигне дори до 700 лв.

До отлагането на гласуването се стигна седмица след като депутатите отредиха 63-ма артисти да започнат да получават държавни награди. Те са отново

музиканти със заслуги от Златният Орфей

сред тях Богдана Карадочева, Васил Найденов, Митко Щерев, Етиен Леви, Диана Дафова, Хайгашод Агасян, Кирил Маричков, Маргарита Хранова, Камелия Тодорова, Иван Тенев и др.

От първоначално предложения тогава списък с 65 имена бяха отпаднали това на покойния вече композитор Атанас Косев и естрадната легенда Йорданка Христова, която бе сред първите удостоени с пожизнена индивидуална пенсия от 700 лева за големи заслуги към българската култура и по закон няма право на гласуваната държавна парична награда.

Припомняме, че темата за пожизнените пенсии на лауреатите от „Златният Орфей“ развълнува обществото в началото на февруари, когато бе публикуван списъкът с тези 65 първоначално заслужили музикални дейци. Впоследствие и други се обявиха за това, че имат принос за развитието на българската култура и така броят на гласуваните държавни награди трябваше да нарасне, като Министерският съвет прие миналата седмица списъка с настоящите над 90 творци, които да предложи за премия пред НС.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *