Паркът за танцуващи мечки край Белица ще се превърне в „зелен парк“

Вече 20 години Паркът за танцуващи мечки край Белица е предпочитано място за разходка и отмора на много български и чужди туристи. Интересът към мечото селище не стихна дори в месеците на пандемия, когато бе отчетен повишен туристопоток.

„В момента, Паркът е затворен за посетителите до 1 април. Все още не е ясно дали заради усложняващата се епидемичната обстановка, този срок няма да бъде променен“ – съобщи за радио Благоевград Димитър Иванов, управител на мечото селище.

Той определи като много добра идеята на кмета на община Белица Радослав Ревански, да изпрати благодарствено писмо до кинолегендата Бриджит Бардо, чиято Фондация, заедно с „Четири лапи“, подпомага финансово съществуването на Парка от създаването му досега. В писмото се отправя и покана за гостуване на г-жа Бардо в община Белица в Парка за танцуващи мечки.

Димитър Иванов съобщи, че през всичките тези години, ръководството на Парка работи успешно с общинското ръководство в Белица. Проектът за създаването на мечо селище е допринесъл много, както за развитието на туризма в района, така и за популяризиране дейността на Парка.

Много важно е какво ще се случва с мечото селище през следващите години. Една от идеите на ръководството на Парка е свързана с образованието на всички посетители. За тази цел, ще бъде изграден „био път“ в гората около Парка за танцуващи мечки.

„Надявам се, тази година за започнем неговото изграждане. Пътят ще бъде изграден в гората, където е самият Парк. Там, посетителите ще могат спокойно да се разхождат и да получават по интерактивен начин информация за дивата природа, за мечките, които няма как да пропуснем и да разкажем малко повече за това уникално място, както за растителния, така и за животинския свят. Идеята е, да се запознаят най-малките, а и по-големите посетители, с някой основни белези на животните, които, когато ходим в гората не ги виждаме, а те са там“ – съобщи Димитър Иванов.

Според него, към момента не се обсъжда идеята Паркът да бъде разширен, така че в него да бъдат отглеждани още мечки.

 

„Другата ни идея е, да се насочим към така наречените „зелени паркове“ или с други думи, паркове, които имат най-малко отрицателно въздействие върху околната среда. Затова, вече сме направили сериозни инвестиции. Още от миналата година, в Парка имаме електрическо бъги, което не отделя никакви въглеродни емисии, а и е много тихо, за да не плаши мечките, посетителите и другите обитатели. Втората ни стъпка беше закупуването на хибридна кола. Правим в момента разчети, как да намалим консумацията на ток, така че се стремим да стигнем до момент, в който да нямаме никакви въглеродни емисии. Намалили сме до минимум използването на пластмасови продукти, заменяме ги с екологични и рециклируеми изделия“ – уточни още Димитър Иванов.

Той съобщи, че към момента има 6 спящи мечки, но поради променливото мартенско време, не е изключено някой от вече активните, отново да се завърнат в бърлогите си.

 

bnr.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *