ПАРИ ЗА ПЕНСИИ: Новите пенсии по-малки?

ПАРИ ЗА ПЕНСИИ: Новите пенсии по-малки?

Новите пенсии може да се окажат по-малки. Това става ясно от данните на Националния осигурителен институт.

 

 

НОИ обяви, че размерът на средния осигурителен доход за страната за юни 2021 г. е 1138,18 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през юли 2021 г., съгласно чл.70, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване.

Средномесечният осигурителен доход

за страната за периода от 01.07.2020 г. до 30.06.2021 г. е 1124,56 лв. За май 2021 г. той бе 1179,80 лв., при 1157,26 лв. за април.
„Много се страхувам, ако не се актуализира бюджетът, но не за правителството, а за всички хора, които ще очакват подкрепа“. Това пък каза министърът на икономиката в служебното правителство Кирил Петков в интервю за предаването „Здравей, България“ по NOVA.
„Аз и служебното правителство искаме да накараме народните представители да разберат колко е важно да комуникираме по правилния начин и колко е важно да актуализираме бюджета. Дебатът трябва да стане тази седмица, защото нямаме време.

Ако не актуализираме бюджета,

430 млн. няма да влязат в българския бизнес, ако дойде следващата вълна.
Миналата вълна сме помогнали на 300 000 служители в българския бизнес. Ако сега нямаме пари за такава помощ, българските фирми ще трябва да се оправят сами, независимо каква е COVID кризата. За лекарите на първа линия е същото – ако не им дадем тези 1000 лв. за първа линия, как да очакваме тези хора да се борят от сутрин до вечер. Актуализацията на пенсиите също. Борим се със задачи, които си даваме и които могат да имат голям ефект. Представете си, че тези 3 млн. бежанци тръгнат към Европа, а ние не сме актуализирали бюджета и декември месец дори няма пари за българските полицаи“, посочи Петков.
„Пари има,

НАП си свърши добре работата

и имаме средства, но за да бъдат изхарчени, парламентът трябва да каже, че може да бъдат изхарчени. Виждаме, че рискът се показва, бежанците тръгват. При всички реални и осезаеми рискове, да нямаме възможността да харчим парите, които имаме, няма нищо общо с правителството. Нека депутатите направят своите корекции, нека дебатират, но да не се окаже, че следващата седмица не успеят да формират комисиите, не завършват дебата по бюджета, трите мандата минат и има следващо служебно правителство, което да не може да похарчи стотинка от тези пари, които има“, допълни той./monitor.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *