Парамедици, фелдшери и акушерки с право да обслужват плажове по морето

Парамедици, фелдшери и акушерки с право да обслужват плажове по морето

Парамедици, фелдшери и акушерки ще имат право да работят в медицинските екипи, които обслужват плажовете по морето и басейните за обществено ползване у нас. Това предвижда проект на нова наредба за водноспасителната дейност, публикуван за обсъждане. Сегашната наредба действа от 1996 година.

Медицински пункт или подвижен реанимационен екип ще се изисква за най-малките плажове по морето с дължина до 200 метра.

Стопаните им ще бъдат задължени да осигурят и подходящ транспорт за медиците от подвижните екипи, а в тях ще могат да работят не само лекари и медицински сестри, но и фелдшери и акушерки, преминали през обучение по лечение на спешни състояния, както и парамедици, обучени да оказват първа помощ при водни и други животозастрашаващи инциденти.

Парамедиците няма да имат право да действат самостоятелно. Колкото до подготовката на водните спасители, те ще могат да се обучават не само от Българския Червен кръст, но и от други организации, ако разполагат със специалисти по водно спасяване и лекари-анестезиолози или спешни медици.

Променя се времевият диапазон, в който ще има осигурена водно-спасителна дейност по обектите. Ще започва в 9.00 часа и ще продължава до 18.30 часа./bnr.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *