Папата с послание към християните

Папата с послание към християните

Ето какво обяви Франциск на празничната служба:

Дори и в най-тежки времена християните трябва да имат вяра в Бог, каза папа Франциск по време на белязаната от пандемията литургия на Бъдни вечер, на която присъстваха малко вярващи и бяха взети и други предпазни мерки срещу коронавируса, предаде ДПА.

Религиозната служба в базиликата „Св. Петър“ започна два часа по-рано от обикновено, в 19.30 ч., така че да може да приключи преди началото на вечерния час в Италия в 22 ч., предаде БТА.

Бог винаги ни обича с по-голяма любов от тази, която питаем към себе си. Благодарение на това той влиза в сърцата ни, каза светият отец в проповедта си.

Франциск посочи, че идването на Бог в нашия свят е великолепен дар. Той каза още, че макар да е заслужавал да се роди като най-великия от царете в най-скъпия палат, Исус е бил роден в бедност и с това ни казва, че всеки парий е божие чедо.

Около 200 свещенослужители и миряни присъстваха на литургията, вместо обичайните няколко хиляди. Те седяха на разстояние един от друг и носеха маски, за разлика от папата.

Преди началото на службата Франциск изпрати послания на народа на Ливан и на лидерите на Южен Судан и пожела и на двете държави мир и стабилност, потвърждавайки желанието да ги посети.

От Ватикана съобщиха, че папата няма да говори пред множеството на площад Св. Петър на Коледа и няма да произнесе благословията „Урби ет орби“ („Към града и към света“) от централния балкон на базиликата.

Вместо това, благословията ще бъде отправена от апостолическия дворец и излъчвана онлайн в реално време. Същото се отнася за посланията на 26 и 27 декември и на 1,3 и 6 януари.

Ватиканът прави всичко възможно да предпази 84-годишният папа от зараза с коронавирус, особено след като пред последните дни двама кардинали дадоха положителни проби за коронавирус.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.