Пандемията не спря мераклиите за гурбет

Пандемията не спря мераклиите за гурбет

Справка в лабораториите в Разлог и Банско показва, че над 1/3 от хората, които си правят PCR тестове, та дори и повече, е заради работа в чужбина, а не заради заболяване.

Млада жена, чакаща за PCR изследване, сподели, че отива за пръв път в чужбина, но съпругът й, заминал преди нея в Ирландия, е доволен от заплащането и двамата решили да поработят малко зад граница, за да могат да си стъпят на краката. Жената отказа да коментира открито, но разказа, че заради пандемията много работодатели са започнали да злоупотребяват. Самата тя работела в хотелиерството. След първото затваряне през май върнали половината от персонала на работа, но ги осигурявали на четири часа. В същото време обемът на работа за тях се е увеличил, а заплащането е било по-ниско. Оправданията на работодателя са намалените обороти и дългото време престой, които са довели до загуби.

„Просто не се издържа. Нямаме право вече и на обезщетение за безработица, а заплатите не стигат“, сподели младата жена. Тя и съпругът й имат две дечица, които ще оставят на грижите на бабите и дядовците, докато са на гурбет.

За PCR изследване чакаше и млад мъж от Якоруда, който сподели, че отдавна работи в Англия. Дошъл си само за два дни за погребение на близък роднина.

„Отдавна съм в Англия и работя във фабрика. В момента там работят само фабриките, но се наложи да си дойда, тук съм от два дни и вдругиден си тръгвам4, сподели Лисандро от Якоруда, а на въпроса дали са спирали работа заради пандемията и как са обезщетявани той допълни: „Имахме доста голям престой, но за цялото време ни обезщетяваха с 80% от заплатата. В момента в Англия работят само фабриките, но от 12 април се очаква да се пуснат заведения, бръснарници, всичко, и се надявам, че животът ще тръгне нормално“, каза Лисандро.

Младежът все още не се е ваксинирал, тъй като преди два месеца е прекарал вируса. Сподели обаче, че е въпрос на време според него работодатели в Авглия да ги принудят да се ваксинират, ако искат да останат на работа.

От лабораторията в Разлог за PCR тестове потвърдиха, че около 1/3 от изследваните, а понякога и повече са за работа в чужбина. „Имали сме, макар и рядко, дни, когато поне половината от изследваните са били заради работа в чужбина. Много са хората, които идват от Гоце Делчев, въпреки че там също откриха лаборатория, но явно все още не са разбрали за нея и идват при нас”, сподели д-р Йовка Божанова, която е шеф на PCR лабораторията в Разлог. Тя сподели, че са единични случаите, при които тестовете, които се правят за чужбина, са положителни.

„От тези, които са за работа в чужбина или освобождаване от карантина, много рядко излиза някой с положителна проба. Вчера имахме такъв случай, но човекът беше без абсолютно никакви оплаквания, просто носител. За сметка на това тези, които идват с направления и са със съмнение за Ковид, с някакви симптоми за заболяването, повечето са положителни. Може би около 70% от изследваните дават положителен резултат. В добрия случай сме над 50%“, поясни още д-р Божанова.

Средно на ден в Разлог се правят около 50 PCR теста, но има и дни, когато броят им достига до 80. Същата е ситуацията и в лабораториите в Банско. Там лаборантка поясни, че минимум по десет човека дневно се изследват заради пътуване в чужбина.

Този сценарий хотелиери от Банско предвидиха още в края преди последното двуседмично затваряне. Тогава те споделиха, че този пореден локдаун за тях ще бъде пагубен, не откъм фалити, а откъм недостиг на персонал, тъй като работилите досега в бранша се пренасочват към други сектори, които не са засегнати от пандемията, или заминават на гурбет.

Struma.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *