Пак объркване! Обявеният „нов” болен с коронавирус в Гоце Делчев се оказа случай от… края на март

Пак объркване! Обявеният „нов” болен с коронавирус в Гоце Делчев се оказа случай от… края на март

Съобщеният от ген. Мутафчийски на вчерашния сутрешен брифинг нов заболял в Гоце Делчев от коронавирус хвърли в сериозни притеснения здравните власти в областта. Всички се втурнаха да търсят мистериозния 33-годишен мъж с двустранна бронхопневмония и двойна положителна проба за коронавирус.

Според медиците в инфекциозно отделение на МБАЛ -Благоевград, където до момента се събират всички доказани случаи на заразени, такъв пациент не е идвал при тях, пише в. „Струма“.

В МБАЛ „Ив. Скендеров”, където го „прати” ген. Мутафчийски, също няма такъв болен. Според новия шеф на болницата д-р Петър Филибев, който от вчера я ръководи, мъжът обаче съществува и е от с. Корница, но е постъпил в края на март, а преди 5 дни е изписан в добро състояние и вече е у дома си. При него положителен е бил само първият – бързият тест, който обаче не е меродавен и много често дава грешен резултат. И двата теста при изписването му са били негативни, уточниха медици. Въпреки това в момента мъжът е под карантина у дома си, а полицията наблюдава дали я изпълнява.

Пациентът не е постъпвал в реанимация, а е бил на лечение в инфекциозното отделение на болницата. Според шефа на реанимация, който бе един от напусналите 14 лекари, но от вчера отново е на работа – д-р Милан Първанов, в момента в отделението му лежат жена с двустранна бронхопневмония и 3-ма други пациенти, но болен с коронавирус оттук не е минавал. Бързият тест на жената е дал отрицателен резултат, уточни д-р Първанов.

Вчера той всъщност имаше много по-различни дертове – по обяд в отделението пристигнаха служители на РЗИ – Гоце Делчев, които, според него, били изпратени на проверка от вече бившия управител на болницата д-р Владислав Улевинов. Вбесен, че му пречат да работи, анестезиологът разпореди на колегите си и медицинските сестри да не дават никакви документи на проверяващите. После обаче размисли и ги пусна в кабинета си, като им предостави исканите справки за брой дадени анестезии – показател, който се отчита на всеки 3 месеца. Накрая дори ги разведе из отделението и им показа респираторите, последният от които е дарение само на няколко дни и вчера бе тестван.

От вторник освен д-р Първанов в болницата се върнаха и останалите 13 лекари, които бяха посрещнати от персонала с аплодисменти, питка с мед и 14 бели балона, които полетяха символично над болничния двор. До обяд всичките лекари подадоха молби при д-р Филибев за започване на работа. Заповедите за възстановяване на старите им работни места ще са готови днес, но повече от тях започнаха работа веднага.

Междувременно стана ясно, че страстите в МБАЛ „Ив. Скендеров” са утихнали само привидно, защото 14-те лекари се върнаха, но напускат нови 4-ма, този път от солидарност с уволнения д-р Улевинов. Това са лекари, доведени от него да подсилят лекарския състав в МБАЛ „Ив. Скендеров” през последните 9 месеца, в които той управляваше болницата. Става въпрос за анестезиолога д-р Саша Николова, ортопеда д-р Лъчезар Захариев, невролога д-р Георги Георгиев и хирурга д-р Петър Михайловски, който е на половин щат. Информацията обаче не бе потвърдена от д-р Филибев, при когото трябва да бъдат депозирани молбите за напускане, но до вчера такива нямаше.

В болницата усилено вървят слуховете, че новите 4 молби за напускане с едномесечно предизвестие ще постъпят до края на седмицата и първата ще е на д-р Николова. Тя е родена в гр. Гоце Делчев, с 37 години стаж в софийската университетска болница „Света Ана“ и дойде в МБАЛ – Г. Делчев в началото на тази година, като по време на избухналия по-късно скандал между лекарите и Улевинов възприе страстно позицията на негов защитник.

Според анестезиоложката колегите й, които напуснаха болницата заради конфликт с управителя Улевинов, просто му извивали ръцете и правели цирк, защото той им спрял кранчетата.Преди месец в интервю пред местно радио лекарката се беше възмутила, че има гинеколози в болницата, които работят до 10 часа, след което отиват в частния си кабинет, а напусналите лекари били все от губещи отделения, защото пациентите им предпочитали да търсят помощ в Благоевград и София.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *