Пазарът на имотите в Благоевград – брокери отказват огледи, нотариуси работят ротационно

Пазарът на имотите в Благоевград в ситуация на извънредно положение е в ступор, сделки за покупко-продажба няма, застой се наблюдава и при наемането на жилища. Това показа проучване в няколко агенции за недвижими имоти, пише в. „Струма“. Търсенето е слабо, основно клиентите искат да сменят квартирите си с по-удобни и евтини.

Основният интерес е към тристайните апартаменти в централна градска част – в периметъра около Трето основно училище и хотел „Ален мак“, предлагане има и в топцентъра – в района на ГУМ. Наемната цена е обвързана с местоположението и обзавеждането и офертите варират между 300-400 лв. Клиентите са най-вече семейства с деца, рядко има търсене от сам човек, който предпочита малко жилище, тип боксониера, за 180-200 лв. месечен наем. Квартири се търсят от работещи хора, които са от региона, има интерес и от гърци, което е по-скоро изключение, коментира консултант на недвижими имоти.

В момента потенциалните клиенти са по-заможните, които сменят старата си квартира с по-голяма и хубава. „Като цяло обаче работата ни е намаляла, хората са в изолация. Ние отказваме да ходим на оглед на имоти, тъй като се страхуваме да не се заразим с коронавирус, и искаме да се предпазим. Почти не ходим на работа, аз дойдох току-що в офиса за конкретен ангажимент и си тръгвам“, обясни служителка в брокерска агенция, с която репортер разговаря.

Въпреки че интересът към недвижимите имоти драстично е спаднал, масови корекции на цените от страна на продавачите няма, заяви управителката на една от известните къщи за недвижими имоти Илинка Митева. „Има известни корекции на цените, които са пренебрежимо по-ниски, но това не е заради извънредното положение. Заради коронавируса обаче намаляха обажданията на купувачи, които се интересуваха от оферти за апартаменти. Ние не правим огледи на място, предлагаме виртуални огледи, или снимки, но от моята 30-годишна практика знам, че никой не би наел или закупил жилище, което не е видял на живо.

В момента има преобладаващо търсене на селски парцели и къщи. За Благоевград традиционно се предпочитат стари наследствени къщи в селата Рилци, Покровник и Бело поле, или в Еленово и Изгрев, но напоследък има интерес и към имоти в Мощанец. Много е засилен интересът и към стари къщи в Бараково, Кочериново и Рила, които се предлагат на по-ниски цени“, обясни шефката на брокерската агенция.

Сделки не се изповядват и в нотариалните кантори, които също редуцираха максимално работата си след въвеждане на извънредното положение. В Благоевград нотариусите изготвиха график за дежурства и извършват само спешни и неотложни действия при определен ред.

Една от работещите кантори вчера беше на адвокат Искра Кутева, в която дежурен беше помощник-нотариус Александър Балабански. Ето какво обясни той:

„Служителите в кантората са в редуциран състав, тъй като съгласно указанията в помещението не бива да има повече от трима човека. Аз съм от вчера на работа, въртим се по график. По инструкция е позволено сключване само на две сделки на ден. Продажби на недвижими имоти няма. Не се правят констативни актове и делби. Основно обслужваме договори по ипотеки. Заверяваме пълномощни за получаване на пенсии или теглене на суми от банкови сметки”.

На репортерски въпрос дали към кантората са се обръщали за изготвяне на пълномощни лица, поставени под карантина, Александър Балабански каза, че към момента няма такъв случай. При необходимост обаче той заяви, че лично ще отиде до адреса на карантинираното лице, което да му покаже лична карта, като се избегне тактилен контакт. Припомняме, че в момента санитарните власти от РЗИ налагат 14-дневна карантина най-вече на тираджии, чиято работа е свързана със задгранични пътувания. След всеки курс в чужбина шофьорите задължително получават предписания да си стоят вкъщи и подлежат на полицейска проверка.

Повечето от нарушителите, които са установени, са били навън да пазаруват или да платят задължителните сметки – за ток, вода, телефон и др. За да се избегнат излишните главоболия и наказателно преследване – глоби от 10 000 до 50 000 лв. и затвор до 5 години, шофьорите под карантина могат да се обърнат към дежурни нотариуси за изготвяне на пълномощни. Полицейският контрол е изключително строг и безкомпромисен. Благоевградски нотариус, която е била под карантина след завръщане от екскурзия в Бразилия, е проверявана по 3 пъти на ден, но тя е спазвала стриктно забраната.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *