Очакват ново поскъпване на горивата

Очакват ново поскъпване на горивата

От началото на годината цената на най-масовия бензин А 95 се вдигна малко под 13%, а дизеловото гориво с около 13, 6%. Някои от авторитетните анализатори предвиждат повишаване на цената на суровия петрол. В момента тя е около 62-63 долара за сорт Брент за барел. Някои прогнози сочат, че може да достигне цена от 70-80 долара.

„Причините са изцяло външни. Няма нито една причина, която е свързана с българския пазар и причините са доста разбираеми”, обясни в „Денят започва” по БНТ Андрей Делчев – изп. директор на Българската петролна и газова асоциация.

„В началото на март ОПЕК задържа ограниченията върху квотите за производство, с което налага дефицит на пазара. Това е основната идея – да има по-ниско предлагане спрямо търсенето, което да доведе до увеличение на цените. Пазарът веднага реагира с няколко процента нагоре. Освен това в началото на февруари пазарите очакваха, че след втората вълна на ковид пандемията ще има съживяване, т.е. имаше надежда, която също тласна цените нагоре“, каза още Делчев.

Друга причина, която по-малко се коментира, но тя е глобална – финансовите пазари са изключително ликвидни – банките не дават лихви. Това тласка инвеститорите да търсят други пазари да инвестират парите си и да получават печалба за своите пари. Тези пазари са пазарите на метали, фючърсите на суров петрол и т.н. .

„Спекулантите, инвеститорите също се насочиха към тези пазари. Вляха пари в тези пазари и вдигнаха цената“, обясни Делчев. Неговата лична прогноза е, че по-скоро цената ще се задържи или леко ще падне надолу. Данните от последните един-два дена са, че цените вървят по-скоро надолу.

БНТ

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *