Очакват над 1 млрд. лв. за Югозападния регион за градското развитие до 2027 г.

Очакват над 1 млрд. лв. за Югозападния регион за градското развитие до 2027 г.

Над 1 млрд. лв. се очаква да бъдат инвестирани в населените места от Югозападния регион за планиране чрез интегрирани териториални инвестиции за периода 2021-2027 г. Почти 620 млн. лв. от тях са прогнозните средства, които ще се отпускат за интегрирани териториални инвестиции, финансирани от еврофондовете. Това е казала заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова по време на първото заседание на Регионалния съвет за развитие на Югозападния регион, което се е състояло онлайн, съобщиха от министерството.

Над 420 млн.лв. са индикативните средства за проекти в областта на градско развитие към центровете за растеж в региона – София и Благоевград, от Програмата за развитие на регионите. До 30% от този ресурс ще бъде насочен за изпълнение на съвместни проекти на двата центъра със съседните общини.

Кметовете на Кюстендил Петър Паунов и на Сливница Васко Стоилков са били избрани съответно за председател Регионалния съвет за развитие на Югозападния регион и за заместник-председател.

„За региона ключов е потенциалът на София. Столицата, която е с най-високи икономически показатели и стандарти, може да допринесе за развитие на населените места, за които на този етап се отчитат вътрешнорегионални различия. За целта са създадени възможности за партньорства и реализация на общи проекти“, е казала Николова.

Тя е напомнила, че в новия програмен период предвидените евросредства ще се инвестират целево и комбинирано на базата на интегрираните териториални инвестиции. „Очакваме по този начин да се направят максималните усилия, за да фокусираме инвестиционния процес най-близо до хората, да покрием най-големите им нужди, както и да отговорим на спецификата на територията и да изведем нови потенциали“, е коментирала Николова.

Йо Говаертс от Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ в ЕК, която също участва в заседанието, изказа благодарност към всички, които в сложния период, породен от коронавируса, са подпомогнали работата на ЕК по подготовката на новия програмен период за европейската кохезионна политика. „Важен момент е, че България вече има регионални съвети за развитие, които ще имат ролята да гарантират, че инвестициите за регионално развитие ще реализират стратегически проекти и ще са от полза не само за региона, но и за цялата страна“, е коментирала тя.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *