ОФИЦИАЛНО: Здравният министър обяви кога отварят заведенията и моловете

ОФИЦИАЛНО: Здравният министър обяви кога отварят заведенията и моловете

„След здравеопазването и образованието, ако нивото на заболеваемостта се запази и не се увеличи, постепенно ще започнем да отваряме и другите браншове. Първо на 4 февруари пускаме учениците от средното образование, спорта и културата. След тях, на 18 февруари идват ресторантите, кафенетата и моловете, а после и нощните заведения. Ресторантьорите и хотелиерите са един много важен бранш, но в този момент нашите приоритети са здравеопазването, образованието, културата и спорта”. Това съобщи във Велико Търново министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По повод заканата на представителите на хотелиерския и ресторантьорския бизнес, че на 1 февруари ще престанат да се съобразяват мерките за безопасност и ще отворят обектите си на своя глава, министърът каза: „Във война сме, а една война не се печели с инат. Всички ние изпитваме затруднения и искаме да си върнем живота отново. Това, което постигнахме, не е малко. Но ако си позволим да оставим емоциите да ни водят, бързо ща загубим битката. Виждате какво се случва в Англия, Франция и други европейски страни. Следим ситуацията и няма да допуснем никакви своеволия. Само с проявен разум, интелект и дисциплина ще бъде спечелена битката с коронавируса”.

Министърът съобщи още, че в момента няма проблеми с недостига на ваксини за първа и втора фаза на имунизацията у нас. След няколо дни ще дойдат още 14 500 ваксини. В резултат от овладяването засега на ситуацията започва и закриване на ковид отделенията в болниците в страната. 20 % от предвидените за ковид пациенти легла да бъдат върнати обратно в отделенията по предназначение, тъй като след възобновяването на плановия прием и операции ще има увеличение на пациенти в останалите болнични отделения. След възобновяването на учебните занятия и на учениците от средния курс, се предвижда учениците в един клас да бъдат разделени на две групи, за да се избегне концентрирането и струпването им в по-ограничени пространства и да се намали опасността от евентуално заразяване.

Във Велико Търново министър Костадин Ангелов посети строящия се нов корпус на областната болница МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”. След посещението той сподели идеята си в България да бъдат изградени десетина областни болници с идентично оборудвани и квалифицирани медицински специалисти. По този начин ще се даде възможност за равен достъп на всички граждани към качествено здравеопазване. А не да има ситуиране на висококвалифцирани специалисти и оборудване само в определени точки в страната.

Министърът обеща също, че ще подпомогне проекта на местната болница за създаване на хибридни операционни зали, в които да се извършват спешни и сложни сърдечни операции. Необходимите средства ще бъдат дадени от бюджета на МЗ.

 

 

nova.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *