От 2022-ра: Къде ще е забранено за стари коли в София?

От средата на тази година, преминаването на годишен технически преглед за автомобилите вече изисква по-строго измерване на емисиите и отбелязването на категорията на екологичност на нови стикери. Именно според тези категории, част от автомобилите няма да имат право да влизат в определени части в София, разделени на две зони.

От 2022г. тези зони ще заработят поетапно, стана ясно по време на конференцията „Предизвикателства и възможности за подобряване на качеството на въздуха“. Събитието е организирано от същата организация, която преди години разкри Volkswagen и на практика създаде скандала „дизелгейт“

Според нея, дизеловите автомобили са основния замърсител и отделят най-голям брой фини прахови частици и азотни оксиди. Такива автомобили пък заемат близо една трета от целия автопарк, регистриран в София.

Както споменахме, зоните ще заработят поетапно, като се планира по-бързо въвеждане на мерките, според което дизелови Евро 3 и бензинови Евро 2 коли няма да влизат в централната зона на София от 2022 година, през 2023 година същата мярка ще се наложи на дизел Евро 4 и бензин Евро 3 с изключване на колите по същата схема до 2027 година, когато ще е забранено за всички дизели Евро 7 и бензинови коли Евро 6d. Според „по-бавния“ план, същото ще се случи до 2032 година.

Централната зона ще съвпада с настоящата Синя зона за паркиране, която съвсем скоро бе обновена, докато втората нискоемисионна зона ще обхваща бyл. „Cливницa“, Cтoчнa гapa, бyл. „Гeн. Дaнaил Hиĸoлaeв“, бyл. „Cитняĸoвo“, бyл. „Πeйo Явopoв“, бyл. „Hиĸoлa Baпцapoв“, бyл. „Чepни вpъx“ и бул.“Константин Величков“. Там са разположени над 180 камери, които ще помагат за по-лесно осъществяване на контрола, като през лятото ще четат номерата на автомобилите, а през зимните месеци ще разчитат стикерите на челното стъкло.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *