От 1 януари 2024 г. влиза еврото

Датата, планирана за влизане на страната ни в Еврозоната, датата, от която левът отива в историята и на мястото му идва еврото, е 1 януари 2024 година, пише actualno.com. 

 

Страната ни активно се готви приемането на единната валута. До края на юни 2021 г. Координационният съвет трябва да разработи проект на Национален план за въвеждане на еврото в България. Щом планът бъде готов, започва практическата подготовка на страната ни за приемане на еврото, която ще отнеме около 3 години.

Съветът ще бъде ръководен от министъра на финансите и управителя на БНБ, в него ще участват и няколко зам.-министри, шефът на ДАНС и висши служители от Министерството на финансите. Могат да участват и хора от местната власт, неправителствени организации, представители на бизнеса, които имат отношение към разглежданите въпроси.

В подготовката за приемането на еврото ще се включат и зам.-министри на финансите и икономиката, подуправители на БНБ, членове на Комисията за финансов надзор (КФН) и др. Те ще гарантират, че държавните и частните финансови системи на България ще преминат успешно в новата валута.

Определени са и отговорностите на различните институции по приемането на еврото. Например БНБ ще отговаря за софтуера на банкоматите, за да се гарантира, че те ще работят в банкноти евро. Централната банка отговаря и за дизайна на българските евро монети.

Както е известно, България ще приеме новата валута при сегашния обменен курс между еврото и лева. Въпреки това експертите съветват да не бързате да обръщате левове в евро, защото това може да ви донесе загуби. Отначало доходите ни като заплати, пенсии, хонорари и др. ще преминат в новата валута. После и цените ще преминат в евро. Замяната на лева с еврото ще премине гладко, уверява управителят на БНБ Димитър Радев.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *