От ПСС – Дупница предупреждават за висока лавинна опасност по високите части на Рила

От ПСС – Дупница предупреждават за висока лавинна опасност по високите части на Рила

От ПСС – Дупница предупреждават за висока лавинна опасност по високите части на Рила. Вчера до обяд снежната покривка е стигнала около метър.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с планинския спасител Божидар Джокин от ПСС – Дупница, който беше на хижа “Седемте рилски езера”. Ето какво заяви той за планинските условия: “Има висока степен на лавинна опасност около и над хижа “Седемте рилски езера”.

Във вторник духаше силен вятър и разнесе снега по улеите по високите части. Вечерта заваля и натрупа около 50-60 см нов сняг върху заледената земя, което е предпоставка за лавини. В момента в планината има много любители на белите спортове, скиори и сноубордисти, но те се движат по пистите.

Тези, които ще идват през останалите дни в планината, трябва да са добре екипирани, тъй като температурите през нощта падат до -15 – -20 градуса. Туристите да се движат само по указаните маршрути. Скиорите да се спускат само по пистите и да не излизат от тях”, предупреди Б. Джокин.

Дежурни спасители от ПСС ще има през целия ден на хижата.

Пътят от Сапарева баня до Паничище е почистен, но може да се шофира само при задължителните зимни условия – с вериги, съобщиха от общината.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *