От какво умират най-често българите?!

От какво умират най-често българите?!

От какво умират най-често българите? Ето го и отговорът на този въпрос – черната статистика слочи, че през 2022 г. българите са умирали най-често от инсулт и исхемична болест на сърцето. На второ място като причина отново са раковите образувания, като смъртността при мъжете е много по-висока, отколкото при жените. Това показва анализ за здравеопазването през 2022 г. на Националния статистически институт.

На трето място са умиранията заради COVID-19, като относителният им дял е 7,6%. Другите причини за смъртността са болести на дихателната система, на храносмилателната система, външни причини и др.

Тумори

През 2022 г. честото на новите случаи от злокачествени новообразувания е 405,8 на сто хиляди души от населението. Висока е заболеваемостта от рак на гърдата при жените, на простата, на кожата, на трахеята, на белия дроб, на матката, дебелото и правото черво и ануса, на тялото и шийката на матката, на пикочния мехур и др.

Смъртността на населението в градовете е много по-малка от тази в селата – 16 на 1000 срещу близо 25 на хиляда души. Експертите отбелязват, че разликата е в резултат преди всичко на застаряването на населението в селата. Като цяло смъртността при представителите на силния пол е по-висока, като на 100 умрели жени през 2022 г. умират 108 мъже.

Области

Живеещите в Плевен, София, Пловдив и Варна са най-добре осигурени с лекари.

Показателят за тези области е над средния за страната, който пък е 45,9 на десет хиляди души население.

Към 31 декември 2022 г. у нас е имало 29 599 лекари. На един лекар се падат 218 души.

Област Плевен е на първо място и по осигуреност на легла в болниците – 118,5 на десет хиляди души. На дъното пък е Перник с 40 легла на 10 000 души от населението. С осигуреност над средната с болнични легла са още Смолян, Пловдив, Габрово, Пазарджик, Кюстендил, Русе, Ловеч, Монтана, София, Бургас и Стара Загора.

Към края на 2022 г. у нас са функционирали 319 болници – публични и частни, с 52 462 легла. Телеграф/София Симеонова

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *