4 март, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

От днес: Само с удостоверение от посолството, българските туристи се прибират в родината

Само срещу удостоверение издадено от българските дипломатически институции в Атина и Солун, българските туристи от днес ще могат да се приберат безпроблемно в България.

Удостоверението ще замести изисквания от вчера QR код за напускане на Гърция. Към момента в платформата за издаване на QR код за излизане от Гърция има опция само за гръцки граждани и законно пребиваващи българи.

Поради създалия се дискомфорт и липса на указания за българските туристи как ще се приберат в България, от Дипломатическата ни мисия реагираха с официално запитване към гръцките власти преди три дни, от където вчера получиха официален отговор.

Гърция информира, че българските граждани, които се намират на нейна територията и нямат регистрация като постоянно пребиваващи, ще трябва да получат удостоверение от посолството в Атина или от генералното ни консулство в Солун, ако искат да се завърнат в България с лек автомобил, преминавайки през различни области. Това е свързано с ограниченията, предприети от гръцката страна в борбата с разпространението на коронавирусната инфекция.

Удостоверението трябва да съдържа данните на българските граждани, адрес на който са пребивавали по време на престоя си в Гърция, постоянен адрес в България, дата и час на тръгване, данни за автомобила – марка, модел, регистрационен номер и ГКПП, през което ще напуснат страната.

За български граждани, желаещи да напуснат страната със самолет, не е необходимо удостоверение. В този случай целта на пътуването се удостоверява с лична карта или паспорт и закупен билет.

Българите, които пребивават и нямат документи за законен престой намиращи се извън административните области, в които са разположени посолството ни в Атина и генералното ни консулство в Солун попадат в капан тъй като по информация на гръцките власти към този момент е невъзможно придвижването на гражданите в различни области. Сънародниците ни е необходимо да изчакат облекчаване на мерките.

Изключения от ограниченията се допускат единствено в случаи, когато се налага придвижване до/от работното място, за което е необходимо представяне на удостоверение от работодател, пътуване по здравословни причини и за придвижване до мястото на постоянно местоживеене (еднократно).

Сред изключенията попадат и граждани, на които трябва да бъде издаден временен паспорт за завръщане в България. За целта се изискват съответните документи, удостоверяващи причината и необходимостта от пътуване извън съответната област.

Понастоящем практиките за ограничаване на коронавируса в отделните административни области на Гърция се различават и съществува риск българските граждани, пропуснати да преминат в дадена област, да бъдат глобени в друга.

Също така е възможно те да бъдат глобени, независимо от представянето на документ от посолството, който удостоверява насрочена среща в мисията по причини, които попадат в посочените допустими изключения.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *