От БАН излязоха със становище по повод предстоящата ваксинация в България

От БАН излязоха със становище по повод предстоящата ваксинация в България

Здравите хора без придружаващи тежки хронични заболявания, без клинични прояви в момента и над 16-18-годишна възраст да се ваксинират срещу COVID-19. Това се препоръчва в становище на БАН за предстоящата ваксинационна кампания срещу COVID-19, изпратено до медиите.

 

 

Преди имунизация е задължителна консултацията с личния лекар, като се вземат предвид всички показания и противопоказания за поставянето на ваксината, описани подробно в кратката характеристика на ваксината.

Според учените данните досега показват, че колективен имунитет срещу коронавируса се създава много бавно и ще бъде трудно да се постигне по естествен път и затова ваксините ще помогнат много в неговото изграждане.

До момента в света се разработват над 220 ваксини против коронавируса, от които 56 са в клинични проучвания, а повече от 10 се намират в трета фаза на клинично проучване, която изисква, съобразно световно приетите правила, да бъдат приложени на 30 000 – 40 000 души, за да бъде обективно оценена тяхната безвредност и ефективност.

В ситуацията на много тежка и бързо разпространяваща се инфекция, СЗО и отговорните институции във всяка държава, са разрешили ускорено внедряване на ваксините при спазване на всички изисквания и стандарти, пише 19min.bg.

По отношение на ефективността на ваксините и характера на имунитета, който създават и неговата продължителност, ще може да се даде задоволителен отговор не по-рано от една година от началото на приложението им, когато ще има достатъчно убедителни научни данни, в резултат на проследяването на стотици хиляди имунизирани, подчертават от БАН.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *