Отново източват язовир „Студена“, а институциите пак бездействат

„Нов рекорд на наглостта. Крадци и престъпници отново източват яз. Студена, с активното участие и/или бездействие на управниците в Перник, София, правителството, МВР, ДАНС и прокуратурата. 21 литра в секунда приток към яз. Студена „отчетен“ от ВИК Перник, разкрива спелеологът Атанас Русев в групата „Вода за Перник“. Информативно, при най-голямото маловодие тази зима от десетки години назад, само дебита на изворите в чашата на язовира надхвърляха 20 литра в секунда, посочва още той.

Нивото на язовир „Студена“, който захранва целия град и околните села, спадна до критичния минимум през ноември миналата година. Това обрече на водна криза 100 хиляди перничани и то през зимата, когато дъждовете са рядкост, а снежните шапки на планините „обещаваха“ вода, но през пролетта. Така се стигна до режим на водоподаването. Междувременно правителството взе решение за изграждане на тръбопровод за алтернативно водоснабдяване на града. Съоръжението е с дължина 13.5 км и на стойност 20 млн. лева.

Спелеологът от десетилетия изучава карстовия район край село Боснек, над Перник, и отдавна има идея да оптимизира наличните източници във водосбора на водохранилището за цялата област – язовир „Студена“. Идеята на Атанас Русев е да се запушат незаконните отклонения и да се почистят губилищата в коритото на река Струма, за да има максимална проводимост за водата, която потъва през тях в пещерна система и излиза отново на повърхността чрез извор „Врелото“. Във втория етап на плана на Русев се предвижда извор, който досега не е бил част от водосбора на яз. „Студена“ да бъде добавен към него.

Веднага щом получава разрешение от Министерството на регионалното развитие да работи, Атанас Русев заедно с екип свои колеги се качват на Витоша, където откриват незаконно водохващане, отклонявало дълго време големи количества вода − по 200-300 л/сек, от Перник. Така, с действията на Русев и спелеолози-доброволци, отклонението е запушено и водата отново потича към язовир „Студена“.

Незаконните действия на недобросъвестни хора, които буквално „крадат“ вода от язовира и то във време на криза силно възмущава Атанас Русев. Той настоява да има контрол и строги наказания. В началото на януари журналистката Валя Ахчиева направи разследване за лъжите, свързани с водата от язовира, като използва за целта и снимки от сателит.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *