Отложиха обявяването на новите COVID мерки в Гърция заради земетресението на остров Самос

Отложиха обявяването на новите COVID мерки в Гърция заради земетресението на остров Самос

Отпадна обявеното за 15.00 ч телевизионно обръщение на премиера Мицотакис и обявяване на новите мерки за коронавирус заради силното земетресение на остров Самос. Земетресението с магнитуд 6,7 по Рихтер нанесе сериозни щети на острова. Към момента има информация за 5-ма ранени граждани.

Министърът на гражданската защита Никос Хардалиас отлетя спешно за острова с лекарски екипи. В случай че жителите не трябва да останат по домовете си, те ще бъдат прехвърлени в хотели и стаи.

Според информация от жители на острова, земетресението е причинило материални щети. Има срутени сгради, морето е излязло от пристанището. Срутена е част от църква в Карловаси.

Μεγάλη καταστροφή σε κτίριο στην Σάμο

В телевизионното си послание премиерът бе предвидено премиера да обяви нови мерки за защита на общественото здраве, за да спре бързото разпространение на коронавируса.

Според информация специалистите по инфекциозни болести предлагат затваряне на търговските обекти в 21:00 или 22:00 вечерта. Разгледан е сценарият за общо затваряне на този сектор. Очаква се забраната за движение да обхване зоните „оранжево“ и „червено“.

Смята се за даденост решението за задължително използване на маска навсякъде, на закрито и на открито в цялата страна и спазване на дистанция, независимо от цвета на епидемиологичната карта.

Прогнозите за 2000 случая на ден през следващите дни прави мерките неизбежни и стриктното им прилагане задължително. Индексът на позитивност се увеличава, което предизвиква безпокойство сред експертите.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията дава лимит от 4% на положителни тестове от общо извършените, а специалистът по инфекциозни болести Сотирис Циодрас във вторник заяви, че Гърция вече е прескочила допустимия праг на 4,4%.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *