Откриха ремонтираните сгради на полицията и пожарната в Разлог

Откриха ремонтираните сгради на полицията и пожарната в Разлог

Днес преди обяд в Разлог се състоя официалната церемония по откриване на ремонтираните сгради на полиция и пожарна. Със средства от Оперативна програма РЕГИОНИ В РАСТЕЖ бе изпълнен проект „Повишаване на енергийната ефективност на административни сгради на РУ – град Разлог и РСПБЗН- град Разлог“,по който бенефициент е Община Разлог и приведени много необходими мерки за енергийна ефективност.

На събитието присъства зам.-министърът на вътрешните работи–Стефан Балабанов, Андрей Новаков, Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, директорът на ОДМВР–Дойчин Дойчинов,

председателят на общинския съвет д-р Мария Копанарова, зам.-кметът–инж. Венцислав Гърменов, служители на двете институции и много граждани на Разлог.

Проектът е на стойност  794 950 лева и включваше  дейности по усилване конструкциите на двете сгради, изпълнение на цялостни мерки за енергийна ефективност, рехабилитация на топлопреносните мрежи  и изграждане на достъпна среда за хората в неравностойно положение. За сградата на пожарната бе предвидено още  и изграждане на соларна инсталация за битова гореща вода.   Зам.-министър Балабанов изказа специална благодарност към кмета  инж. Красимир Герчев и екипът,разработили проекта, за успешно изпълнените дейности и значително подобрените условия за работа на полицаи и пожарникари.
„Това е един отличен пример за симбиоза и отличен продукт на работа между местна и изпълнителна власт“, допълни  зам.-министър Балабанов.
Кметът на Разлог инж. Герчев коментира, че само сградата на Районния съд в Разлог от обществените сгради и тези с голяма обществена значимост не е с приложени мерки за енергийна ефективност, ще се търсят начини да се кандидатства и за там. Полицаи и пожарникари вече работят в много по – цивилизовани условия, си изцяло променена вътрешна и външна среда и облик на сградите.
Преди ремонта Районното управление в Разлог и РСПБЗН-гр. Разлог бяха с остарял и амортизиран сграден фонд и ниска степен на енергийна ефективност. Резултатите от Енергийните обследвания показват, че при предишното състояние на сградите и системите за топлоснабдяване не се осигуряват изискванията за санитарно-хигиенни норми за топлинен комфорт. Проблем бяха и  топлинните загуби и остарялата отоплителна инсталация. Липсата на  достъпна среда за хора в неравностойно положение, включително за хора с увреждания също създаваше неудобства, сега сградата на полицията в Разлог е оборудвана с работеща рампа за инвалиди. Ремонтирани са и санитарните помещения, местата за задържане и др.

„Това, което най-много ме радва е, че след прилагане на тези мерки за енергийна ефективност служителите в тези две сгради ще имат най- сетне нормални европейски условия за работа, защото това, което е в момента е под всякаква критика“, каза кметът Красимир Герчев и благодари на целия екип, работил по изготвянето на проекта. Градоначалникът подчерта, че проектното предложение на община Разлог е класирано на 9-то място от общи 32 предложения.

bnr.bg
loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *