Откриха най-опасното място на Земята

Групата скални образувания Кем Кем в източната част на Мароко е най-опасното място в света.

Това става ясно от ново изследване на района, разположен в края на пустинята Сахара.

Мястото е известно от дълго време на учените, но е недостатъчно проучено. Това е древно местообитание на страховити месоядни гигантски динозаври, посочва ScienceAlert.

Разположен в близост до мароканско-алжирската граница, районът датира от края на периода на креда.

Той предлага изобилие от фосили не само на палеонтолозите, но и на ловците на изкопаеми, които разграбват хиляди останки на древни динозаври и влечуги, които днес се намират в различни частни колекции по целия свят.

Новият анализ на учените е „най-обширният труд върху изкопаеми гръбначни животни от Сахара от почти един век“, обяснява палеобиологът Дейвид Мартил от университета в Портсмут, Великобритания, който е част от екипа.

Трудът е „прозорец към епохата на динозаврите в Африка“, според него. Учените са открили редица динозаври, птерозаври, крокодилоподобни влечуги, костенурки, рибоподобни, безгръбначни, растителни видове и други.

 

Най-забележителната особеност на палеоекосистемата Кем Кем обаче е „загадката на Стромер“: хищните динозаври сериозно преобладават над тревопасните динозаври, подобно на Бахарийската формация в Египет.

В допълнение към свръхпопулацията на едри динозаври хищници, поне три от четирите вида големи месоядни динозаври са сред най-големите хищници от вида си.

По времето, когато тези динозаври са бродели по Земята, или преди около 100 милиона години, районът е център на обширна речна система с богат запас от риба и морски животни, които лесно поддържат популацията им.

Според учените мястото е било пълно с „невероятно огромни риби“. В района е живеела огромна сладководна акула, наречена Onchopristis със страховити зъби, подобни на кинжали.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *