Откриха гробница от бронзовата епоха в центъра на Лимасол

Откриха гробница от бронзовата епоха в центъра на Лимасол

Древна гробница беше открита в Кипър. Тя беше намерена по време на изкопни дейности по мащабен проект за защита от наводнения в центъра на Лимасол, в квартал „Дзамуда“, съобщи Съветът за отводняване на Лимасол и Аматунда, цитиран от Кипърската информационна агенция, предава БТА.

Гробницата датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове.

Разкопките за разкриване на находките се очаква да продължат до 17 март според информация от кипърския Департамента по антиките. След като приключат изкопните дейности и находките бъдат преместени в складовете на департамента, те ще могат да бъдат проучени и оценени от компетентните археолози.

 

Районът, в който е открита гробницата, представлява археологически интерес и в него периодично са откривани и други праисторически гробници от средната и късната бронзова епоха, поради което от Съвета за отводняване на Лимасол и Аматунда е предвидено дейностите по защита от наводнения в центъра на града да се извършват в постоянно присъствие на археолог с цел опазване на старините и безпрепятствено продължаване на строителните работи.

Откриването на гробницата засега не е създало особени проблеми в хода на строителните дейности, но въпреки това Съветът за отводняване на Лимасол и Аматунда е поискал от Департамента по антиките да работи в извънработно време, за да се осигури бързото разкриване и придвижване на находките.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *