Оставят в ареста групата от Басейнова-Пловдив, прибирала по 5 бона отгоре за сондаж

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста шефката на Басейнова дирекция в Пловдив Цветелина Кънева, юристконсулта от същата дирекция Димитър Бенин и общинския съветник от „Марица“ Георги Какалов. Тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група,създадена с цел искане и получаване на подкупи, длъжностни престъпления и търговия с влияние, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Тримата бяха задържани на 28 февруари при действия по разследването на Специализиранатa прокуратура,съвместно с КПКОНПИ и със съдействието на ОДМВР-Пловдив и СДВР. Те са обвинени за това, че от май 2018 г., с цел финансово облагодетелстване,неправомерно издавали срещу подкупи разрешителни за сондажи на животновъди.

Димитър Бенин имал задачата да насочва фермери къде да си легализират незаконните сондажи, като това им струвало с 5000 лева повече. Обикновено консултантски фирми вземали 3000 лева, а групата на Кънева прибирала по 8000.

Юрисконсултът ползвал и друга схема за рекет. Той пращал хидроинженер да иска от инвеститор 4000 лева за изготвяне на становище, което обикновено вървяло 1500 лева. Юристът обаче настоявал за още 2500 лева отгоре с думите „останалото е за нас“. Който откажел, документите му не се придвижвали.

Всичко това са разказали на разследващите потърпевши лица, които са били принудени да си платят на групата на Кънева.

Засега не е ясно как са разпределяли рушветите тримата съучастници, но според Георги Какалов и съпругата му Красимира рязко са вдигнали стандарта на живот пред последните две години, за което „Марица“ вече разказа. Това става ясно от декларацията за имущественото състояние на активиста на ВМРО.

През 2019 година съпругата му се е сдобила с офис от 51 кв. м във Войводиново на цена от 16 050 лева. Семейството е закупило и апартамент в Пловдив от 67 кв. м. Той вероятно е купен със заем, тъй като в декларацията фигурира, че Красимира има ипотечен кредит за 74 000 лева. Също през 2019-а Красимира е придобила земеделска земя в село Желязно, а съпругът – нива в асеновградското село Горнослав.

През 2018 г. половинката на съветника се е сдобила още и с друга нива в брезовското село Свежен.

Съпрузите карат джипове за по 5000 лева. Красимира придобила нейния „Мерцедес“ през 2017-а, а съпругът си взел през 2009 г. „Гранд Чероки“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *